S písničkářem Jiřím Tvrzem Na mejdanu múz

11. duben 2022

V archivu Českého rozhlasu Ostrava jsou skutečné poklady. Ty z Folkových kolotočů vám až do začátku června nabízíme v naší rubrice. Dnes vám připomeneme písničkáře, kterého si ale možná budete pamatovat z úplně jiné profese.

„Když jsem byl ještě zaměstnancem tohoto rozhlasu, tak tady byl zaměstnancem František Tvrz, to byl tehdy zpravodajec na republikové vlně. Takže když mi jednou představil svého syna Jirku, tak jsem se na něho díval a priori s podezřením, ještě pak když se dostal Jirka do televize a tam dělal taky redaktora... A pak jsem slyšel ty písničky a musím říct, že byly dobré,“ vzpomíná Milan Kaplan, který stál u zrodu Folkových kolotočů.

Písničky Jiřího Tvrze měly mimořádnou atmosféru. „Ty písničky se dají poslouchat dodnes. Před pěti nebo šesti lety zpěvačka jedné z těch kapel zorganizovala vzpomínkový koncert pro Jirku Tvrze, protože Jirka před lety zemřel. Rakovina je krutá. A ty písničky se najednou dostaly k dalším muzikantům, kteří je hrají. Jsou nadčasové,“ dodává Milan Kaplan.

Spustit audio

Související