Se Seniorklubem na návštěvě Charitního domu svaté Alžběty

16. červen 2013

Charitní dům sv. Alžběty v Ostravě slouží seniorům. Někteří v něm nacházejí na čas nový domov, jiní přicházejí do jeho denního centra od pondělka do pátku trávit volný čas.

Dům obklopený zahradou, kde senioři bydlí, anebo sem docházejí do denního centra trávit volný čas. Právě takový najdete takřka v centru Ostravy, v městské části Mariánské Hory. Jde o jedno z charitních zařízení, ve kterém senioři načas, pokud potřebují, najdou nový domov.

„Ten přechodný pobyt pro seniory je určen především těm, kteří se ze svých zdravotních důvodů ocitli v situaci, kdy už se déle o sebe nemohou postarat sami ve svém domácím prostředí, mají zažádáno o umístění do domova pro seniory, ale protože ty čekací doby jsou někdy hodně dlouhé, tak pro překlenutí toho času mohou využít přechodného pobytu u nás,“ , říká vedoucí zařízení Martin Trubač.

Pan František tady bydlí už rok, a vzhledem k tomu, že je na tom zdravotně poměrně dobře, je spokojený.

„Zabavíme se takovým způsobem, že po snídani, obyčejně tak kolem půl desáté, jdeme na procházky do vítkovického parku nebo do parku za Domem kultury města Ostravy. Byli jsme taky v zoologické zahradě nebo nás zavezou do Zábřehu. Jsem tady moc spokojený a nechtěl bych odtud,“ pochvaluje si.

Také pan Zdeněk rád vyhledává společnost. Je už léta v invalidním důchodu, a přestože bydlí ve svém, rád sem zajde za ostatními do denního centra. „Chodím tady už rok a půl a dělám tady všechno, co jde,“ říká.

Na návštěvu do Charitního domu sv. Alžběty v Ostravě se můžete vydat prostřednictvím Seniorklubu, jehož záznam najdete v iRadiu (k poslechu zde).

autor: čan
Spustit audio