Sedmero muzeí

22. září 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Víte, že Ostrava má sedm muzeí? Těžko říct, jestli je to hodně nebo málo, každopádně některá z nich mnozí lidé neznají.


0:00
/
0:00

Ostrava má hned několik velmi různorodých muzeí. A tak pro pořádek: Ostravské muzeum v centru znají jistě místní i přespolní. Může se pochlubit svými rekonstruovanými prostorami a novou expozicí mapující historii a současnost města, jeho přírodu, lidovou tvořivost, osobnosti i uměleckou sbírku.

Poměrně velmi dobře známá jsou také dvě muzea, kterých by nebylo nebýt dolování uhlí v Ostravě a na Ostravsku. Jde o národní kulturní památku Důl Michal v Michálkovicích se zakonzervovaným dolem a důlními stroji, původní cechovnou a řetízkovými šatnami, kde se dnes odehrávají nejrůznější kulturní akce a o Hornické muzeum v Petřkovicích. Vůbec největší muzeum u nás s expozicí důlní záchranářské techniky a spoustou dalších zajímavostí.

A pak jsou tady muzea o poznání menší a mladší. V Ostravě-Přívoze například pátým rokem najdete Hasičské muzeum, které sídlí v secesní budově někdejšího německého sboru dobrovolných hasičů. Jeho návštěva určitě zaujme malé i velké.

Milovníkům hudby a krásných historických hudebních nástrojů pak můžeme doporučit Citerárium. Muzeum citer se nachází na samotném Masarykově náměstí a expozice desítek citer z Čech, Moravy a Slezska je skutečnou podívanou.

Ale ještě nekončíme. Pár metrů z centra za řekou Ostravicí na Slezské vzniklo před časem další muzeum - Keltičkova kovárna. To je docela miniaturní, nicméně i ono představuje zajímavou část ostravské historie. Především historii kovářství a historii hornictví, neboť uhlí údajně v Ostravě objevil právě kovář Keltička.

V seznamu ostravských muzeí zmiňme také expozici pivovarnictví v pivovaru Ostravar.

A jsme u šťastné sedmičky a prozatím posledního a nejmladšího ze všech muzeí. Teprve před rokem totiž na Nádražní ulici vzniklo Muzeum vodních mlýnů. To nejen že mapuje celou historii vodních mlýnů v Ostravě a okolí a bylo jich tady požehnaně, tak také představuje i celou řadu poutavých exponátů včetně šrotovníků, decimálky a spousty nádob a nástrojů.

Provozovatel muzea pan Eda Riedl expozici stále ještě postupně buduje a doplňuje. A jeho poslední sen? Velmi rád by ji co nejdříve obohatil o mlýnky na obilí. Takže pokud by vám snad doma, ve sklepě nebo na půdě nějaký překážel, dejte mu vědět. Vám asi scházet nebude a v muzeu naopak zazáří.

autor: čan
Spustit audio