Sen

17. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každé dítě, ba i dospělý má své sny a přání. Některé jsou mnohaleté a některé dokonce ani nikdy nepřekročí onen pomyslný práh mezi snem a realitou. Ti, kterým se daří v dospělosti plnit si své dětské sny, mohou s klidem říci, že jsou šťastnými lidmi. Počítá se k nim i autorka dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Když se mě kdysi dávno někdo ptal, proč jsem se dala na novinářskou dráhu, odpověděla jsem, že je tomu tak ze dvou důvodů. Za prvé jsem žila a v možná trochu naivní představě, že pravda a láska vždycky vítězí. Když totiž selžou všechny ostatní prostředky, novináři se už postarají o to, aby se tak stalo. Druhý důvod je mnohem prozaičtější. Jako dítko školou povinné jsem obdivovala řadu známých osobností a kariéra redaktorky mi měla umožnit dostat se k nim blíže.

V obou zmíněných motivech jsem se nemýlila. Redaktoři skutečně mají moc pomoci zvítězit nad lží, přetvářkou a lumpy. A se známými osobnostmi se také setkávám poměrně často. Jen mi už nepřipadají tak zvláštní a výjimeční jako v době mého dětství.

Jedna z těchto osobností ale v mém srdci zaujímá zcela výjimečné místo-je jí spisovatel a badatel Erich von Däniken. Ve své době přišel s velmi odvážným tvrzením, že planetu Zemi kdysi navštívili mimozemšťané. Poprvé jsem se s jeho pracemi setkala, když mi bylo 13 let a jeho myšlenky mě doslova fascinovaly. Snila jsem o tom, že se s ním jednou setkám a popovídám si s ním z očí do očí o všem, co mě tehdy zajímalo. Snaživě jsem přitom pilovala němčinu, abych se s tímto badatelem švýcarského původu vůbec domluvila. Mí rodiče se jen shovívavě usmívali a mysleli si své.

Od té doby uplynulo celé čtvrtstoletí a já se chystám na svůj den "D". Nejen, že se s Erichem von Dänikenem osobně setkám, ale dokonce s ním budu moci natočit rozhovor. Opět tedy piluji svou němčinu, listuji odbornými knihami a přemýšlím nad tím, jak se před světově proslulým autorem literatury faktu neztrapnit. V duchu si přitom říkám, že je úžasné, když si člověk může splnit své dětské sny. Jsem přitom moc ráda, že jsem jich měla tak moc. Mám jich tedy do příštích let ke splnění ještě slušnou zásobu!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.