Silvie Mikulcová: Šumnou a Fajnou komise nedoporučuje

27. říjen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Všechno je jinak. Ostravští zastupitelé rozhodovali, jak se budou jmenovat nové ulice a náměstí na Karolině. Ačkoli to do poslední chvíle vypadalo, že vyhraje vtip a nový pohled na věc, nakonec se městští zastupitelé přiklonili k poněkud tradiční variantě.

Šumná, Fajná a náměstí Karla Kryla. Takové byly návrhy radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Souhlasili s nimi i magistrátní radní, ale na zastupitelstvu nastal zvrat. Asi i kvůli komisi muzejní, letopisecké, názvoslovné a heraldické, která nesouhlasila. Logicky ale nemohl mít nápad mezi 55 politiky dostatečnou podporu.

Nové náměstí se tedy bude jmenovat podle biskupa Bruna. Ulice pak Důlní a Na Prádle. Ke slovům šumná a fajná toho asi není za potřebí moc dodávat. Náměstí Karla Kryla nenajdete nikde jinde v republice a návrh souvisí s tím, že v Ostravě nahrával své první písně.

Má to šmrnc a je to odvážné, říkala jsem si. Jenže odborníci měli pochybnosti. Jaké? Nevím. V oficiálních materiálech jsem našla jen jediná slova - komise nedoporučuje.

Chápu sice, že pojmenovávání ulic a náměstí má svá pravidla, ale tak nějak bych raději chodila na "Krylák" než na "Bruňák". Biskup Bruno je podle oficiálního zdůvodnění považován za takového otce Ostravy. Právě jeho závěť z roku 1267 obsahuje první zmínku o městě. Jistě, význam to má.

Přivedlo mě to ale k úvaze, jestli přece jen pro mnohé není Kryl stále ještě nepřítelem státu. A nebo je to pomsta těch, kterým se nelíbí, jak město s Karolinou naložilo? A nechávají si poetiku slov Šumná a Fajná na jindy? Uvidíme. Obávám se ale, že vzhledem ke směru, kterým se Ostrava ubírá, se toho hned tak nedočkáme.

autor: mik
Spustit audio