Silvie Mikulcová: Tanečky kolem Baníku

10. listopad 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Musíme šetřit a šetřit. Dostaneme nespravedlivě méně peněz z daní. Takto se dají parafrázovat slova, která stále častěji a hlasitěji říkají politici, kteří vedou ostravskou radnici. A k úsporám nutí i městské organizace. Obracet každou korunu tradičně musejí hlavně ty, které se starají o seniory anebo sociálně potřebné. Přesto město reálně uvažuje o obchodu, který by městskou kasu mohl stát stovky milionů korun.

Začalo se plány na vybudování Národního sportovního centra ve Vítkovicích, mluvilo se o novém stadionu ve Svinově a teď se řeší, jestli by magistrát v podstatě neměl převzít tradiční Bazaly.

Ať budeme transakci nazývat a vysvětlovat jakkoli, v podstatě vždycky půjde o to, aby se klub nepropadl do dluhové pasti. Pokud v ní už ovšem není.

Stadion a pozemky pod ním Baník už před lety vyvedl do samostatné akciové společnosti. Zástavní právo smluvní. Formulka, kterou objevíte, když si nemovitosti prověříte v katastru. Píše se tam, pokud na ně má právo nějaký věřitel. Většinou jde o úvěry anebo hypotéky.

Když město stadion získá, i když třeba za symbolickou cenu, kdo zaplatí tento dluh? A jak nákladná bude zamýšlená rekonstrukce? Dá se věřit zprávám z politických kuloárů, že může jít až o miliardu?

Město klubu posílá každoročně dotaci, která z něj možná dělá největšího sponzora Baníku. Korektně je potřeba dodat, že podobné, peníze putují i do hokejových Vítkovic.

Na Slezskou radnice tu a tam vstříkne i nějakou tu mimořádnou finanční injekci, třeba na nový trávník. A mimochodem, nejrůznější studie k dohadům, jestli stavět nový stadion, kolik umístit sedaček kvůli fotbalu ve Vítkovicích, taky nebyly zadarmo.

Baník k Ostravě patří. S tím souhlasím. Ale za jakou cenu? A proč nepadlo jasné slovo už dřív? Já si to vysvětluji tím, že i mezi ostravskými politiky existují historicky různé skupiny s různými zájmy.

Koneckonců i to může být důvodem toho, proč město své rozhodnutí odložilo. Oficiálně prý proto, že zastupitelé mají málo informací. Spíš si ale myslím, že oranžovomodří zastánci záchrany Baníku měli dost dobře spočítáno, že nemají potřebnou podporu ani ve vlastních barvách a zastupitelstvo by tedy mohlo říct ne. Za pár týdnů uvidíme, jestli získali posily.

autor: mik
Spustit audio