Skandování, jásot i dunění odrážených míčů. Novou sportovní halu v Třinci naplno obsadili školáci

4. červen 2019

V Třinci nedaleko hlavního nádraží stojí nová sportovní hala. Stavba má fasádu z ocelového plechu, která ji chrání jako brnění, navíc je částečně ukrytá za valem ze zeminy. To všechno má svůj důvod.

Skandování, jásot i dunění míčů, které se odrážejí od palubovky. Sotva v Třinci otevřeli novou sportovní halu, už ji naplno obsadili školáci. Nová budova stojí v Nádražní ulici těsně mezi českou a polskou základní školou a slouží oběma institucím. Ty věří, že díky nové tělocvičně budou více spolupracovat. Vedle běžných hodin tělocviku se tam budou konat vzájemná utkání českých a polských školáků.

Vnitřní obložení haly zajišťuje lepší akustiku prostoru

Joanna a Marta z polské základní školy právě poměřily síly ve florbalu se spolužačkami z české školy. V jejich staré tělocvičně by takové utkání kvůli nedostatku místa hrát nemohly. „Já hraju přímo za třinecký klub a tady to utkání bylo super. Ta stará tělocvična byla tak pětinová, tam by to nešlo,“ říká jedna ze školaček.

Novou sportovní halu a nové možnosti, které přinesla, si pochvalují ředitelky obou škol. V hale je i menší zrcadlový sál či mobilní tribuna. „Úžasný povrch, dvojitě odpružená palubovka, skvělá akustika. Co si přát? Aby byla plná dětí, ať si tam hrají, ať se tam rodí talenty,“ říká ředitelka polské základní školy Anna Ježová.

Nová sportovní hala v Třinci má speciální opláštění

Hala bude žít nejen sportem. Bude se využívat i jako společenský sál a tak se už v projektu myslelo na to, aby v tělocvičně nebyla nepříjemná ozvěna. „Víme, jak to v tělocvičnách bývá, tak jsme si na to dávali pozor. Aby ten prostor byl využívaný multifunkčně,“ říká architekt Jiří Fiala.

Hala je zvenku částečně schovaná za valem ze zeminy. I ten chrání před hlukem. Fasáda je pokrytá ocelovým plechem. „Jsme blízko Třineckých železáren a blízko železnice. Ten vnější obvodový plášť je takové brnění, které chrání ten měkký dřevěný vnitřek, to srdce,“ dodává architekt Fiala.

autor: iha
Spustit audio

Související