Škatule, hejbejte se

26. říjen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Peníze jsou vždycky až na prvním místě. Takovou větu slýcháváme od politiků na různých úrovních až příliš často. Šetří se na úrovni komunální i celostátní. Některá úsporná opatření svůj jasný smysl mají, u jiných je ale dost zpochybnitelný.

0:00
/
0:00

Hlučínská vojenská základna se bude rušit. Záchranáři, kteří s obrovským úsilím pomáhali lidem na severní Moravě a ve Slezsku při povodních v roce 1997, už nebudou nosit vojenskou uniformu. Takový je výsledek armádního úsporného plánu ministryně Parkanové. Vláda jí k tomu dala zelenou. A co že se to vlastně v praxi stane?

Samostatný vojenský prapor v Hlučíně na Opavsku přejde pod hasiče. Týká se to nejen lidí a techniky, ale také rozpočtu. Ten byl také jedním ze sporných bodů. Hasiči totiž o kvalifikované lidi z armády a hlavně o jejich špičkovou techniku stáli, ale měli obavy, aby měli z čeho zaplatit mzdy, provoz i údržbu.

Jejich volání po penězích se nakonec vyplatilo. Dostanou vše, včetně potřebných peněz.

Nemohu si pomoci, ale napadá mě přitom jedna otázka: V čem vlastně spočívá ona vládou zmiňovaná úspora? Jestli si celou tu rošádu svým laickým rozumem vysvětluji dobře, pak se jeden balík peněz i s vojáky a majetkem přesune prostě a jednoduše z ministerstva obrany na půdu ministerstva vnitra. Kde náš stát tedy ušetří? Odpovím si sama - nikde. Celá armádní úspora mi přijde jako známá dětská hra "Škatule, hejbejte se!"

A nejsem sama. Když jsem se na toto téma bavila s jedním z mých redakčních kolegů, suše poznamenal: "Tohle já znám. Minulý týden jsem dělal probírku na půdě. Mám tam teď úžasný pořádek, zato ve sklepě není k hnutí!". Předpokládám, že kolega se pořádkem na půdě manželce pochlubil, ale klíče od sklepa dočasně ztratil. Stejně, jako se ministryně obrany bude prsit úsporami v armádě, zato její protějšek z ministerstva vnitra bude volat po penězích navíc!

autor: š.iva
Spustit audio