Školy se připravují na návrat žáků a studentů závěrečných ročníků

7. květen 2020 10:18

Už v pondělí se žákům opět otevřou školy. Výuka se obnovuje pro studenty závěrečných ročníků, kteří se připravují na maturity, závěrečné zkoušky, nebo přijímací zkoušky na střední školy. Docházka i přesto zůstává dobrovolná.

„Tady bude stolek, dezinfekce. Kantorka otevře dveře, oni budou připravení, čestné prohlášení..., zkontroluje se, zda žák všechno má, a odchází do kmenové učebny na přípravný kurz,“ vysvětluje plán příchodu žáků do školy Miroslava Škaldová, ředitelka Základní a mateřské školy Horymírova v Ostravě-Zábřehu.

Čtěte také

Od pondělí by tam na přípravné kurzy mělo docházet asi 30 deváťáků. Škola je proto musí rozdělit do dvou skupin. „Jedna skupina půjde hlavním vchodem do prvního patra a druhá, aby se prakticky vůbec nepotkávali, půjde vchodem přes tělocvičny,“ dodává ředitelka.

Žáci už dopředu dostali seznam pokynů, které budou muset ve škole dodržovat. Například budou mít přesně určený zasedací pořádek, a kde se mohou ve škole pohybovat.

Podle manuálu ministerstva

Opatření školy vycházejí z manuálu, který na začátku týdne vydalo ministerstvo školství. Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové jde ale spíše o doporučení. „Možné varianty výuky, které jsme navrhli na základě doporučení ministerstva zdravotnictví a epidemiologů, jsou modelové. Určitě tedy nemohou kopírovat všechny školy. Šlo o kompromisní řešení, přičemž primární byla proveditelnost návrhu,“ vysvětlila Lednová.

Na otevření se podle pokynů připravují také střední školy a gymnázia. Ta nabízí svým maturantům pouze konzultace. „Každý učitel po domluvě s maturanty vypsal nějaké termíny, zájem ale zatím nebyl až tak velký. Pokud nejde o klíčové předměty, tak se spíš dávají dohromady skupinky po dvou, po třech. Není to nic, co bychom organizačně nezvládli,“ vysvětluje ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě Jan Netolička.

V další vlně od 25. května by se pak měly otevřít základní školy i pro prvostupňové žáky.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související