Sledovaná Slezanka

27. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je to dům, který oku zrovna nelahodí. Najdete ho v Opavě na Horním náměstí, má jméno "Slezanka" a dnes slouží jako útočiště nejrůznějším prodejcům textilu. Přesto se stává nejvíce sledovanou stavbou ve městě a zřejmě i stavbou nejdražší.

0:00
/
0:00

Horní náměstí by bylo krásným náměstím, kdyby tam nestála Slezanka. Pohled na divadlo a konkatedrálu by neměl chybu, kdyby tam ovšem nevadila Slezanka. Pěst na oko - asi nevymyslíme přesnější označení. Opavský magistrát chce stůj co stůj zvelebit historický střed města, v plánu je velká investice a dostavba blízkého parčíku - jenže zavazí Slezanka. Obnovit vybombardované ulice je sice pěknou věcí, ale je tam ta Slezanka. Majitel malého obchodního centra dobře ví, že výdělky z nájmu a pronájmu jsou atraktivní, také ví, že magistrát dělá všechno pro odkoupení Slezanky, a taky je mu pochopitelně známo, že zájemců je více, takže cena letí vzhůru a vzhůru. Kdo ví, kolik může majitel vlastně chtít, třeba čtvrt miliardy, možná víc...

Prý je prodej Slezanky na spadnutí. Jsem velmi zvědavý, jak dopadne, protože pro samotného primátora Opavy Zbyňka Stanjuru je vyřešení této palčivé otázky velmi podstatné. Kdyby Slezanka skutečně zmizela, změní se opavské centrum k nepoznání a jednoznačně k lepšímu. Kdo to tam znáte, jistě budete souhlasit. Otevře se velký prostor a budeme moci opravdu mluvit o centru se zřetelným "C". Vše je teď v rukou prachobyčejného byznysu. Uvidíme, kolik peněz město bude ochotno nabídnout a jak se zachová majitel pan Škamrada. Pro Opavu to bude obchod, který se zapíše do kroniky - ať už si plácne kdokoliv.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.