Slezskoostravská licitace

5. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Likvidace ostravských lagun rozděluje veřejnost. Zatímco obyvatelé Mariánských Hor se mohou těšit na to, že největší ekologická zátěž města z jejich lokality zmizí, lidé ze Slezské Ostravy se obávají, že se dostane k nim. Většinou tam ale chápou, že ropné kaly se prostě musí zlikvidovat. Teď proto licitují, co za to mohou získat.

0:00
/
0:00

Budeme bojovat! Špínu z lagun u nás nechceme! Nemohou rozhodovat o nás bez nás! Tak silná slova padala z úst představitelů Slezské Ostravy zhruba před měsícem, když se tamní polici dozvěděli, že by na území obvodu měl vzniknout mezisklad paliva vyrobeného z ropných lagun, které vyprodukovala bývalá chemička Ostramo. Jedy město straší už léta. A tak není divu, že magistrát jejich odstranění podporuje. Navíc sanaci za tři miliardy korun platí stát a projekt má zelenou i na příslušných ministerstvech. Otázkou proto zůstává, jak silný hlas by Slezská Ostrava se svými protesty mohla mít? Přestože její názor má váhu. Například při potřebné studii vlivu na životní prostředí a poté při vydávání stavebního povolení. Osobně si myslím, že by řekněme vyšší zájem pravděpodobně nepřekřičela. Asi jsou si toho vědomi i tamní šéfové, když po několika týdnech změnili taktiku. Nebudou protestovat, výměnou ale chtějí 100 milionů korun na kanalizaci. Peníze má dát stát. Na některých ministerstvech ale říkají, že by miliony měla vyplatit firma, která zakázku na laguny získala. Ta zase vrací míček zpět na státní úřady... Tahanice to asi bude dlouhá. Slezské Ostravě stačí, když zhruba do roka získá příslib, že peníze bude mít. Jen si ale nejsem jistá, jestli tento obchod uklidní obyvatele z okolí plánovaného meziskladu anebo zda Slezskou Ostravu čeká opravdu horké léto.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.