Služba k nezaplacení

2. červenec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V obcích a osadách na Osoblažsku se velmi osvědčuje služba, kterou zavedla Charita Krnov. Ke starším a nemocným lidem tam zajíždí charitní ošetřovatelka. Většinou úspěšně nahrazuje zdravotní péči, která v tomto regionu chybí.

0:00
/
0:00

Je to služba k nezaplacení, konkrétně pro starší, nemocné a často také osamělé občany. Na Osoblažsku jich přibývá. Mladší mnohdy odcházejí za prací z regionu a ti starší zůstávají sami. Není to jak ve městě, kde je lékař či nemocnice tak říkajíc po ruce. Lidé z Osoblažska mají nejbližší nemocnici v Krnově a to je nějakých 40 kilometrů. Zdaleka ne každý má automobil a autobusová doprava až tak často nejezdí. Dostat se pravidelně k lékaři je pro mnohé věc zhola nemožná a tak není divu, že se služba Charity tak rychle ujala. Nejdříve jezdila k lidem do domácností ošetřovatelka. Můžeme ji přirovnat k pojízdné zdravotní sestře. Přijede domů ke klientovi, převáže rány, rehabilituje, podává léky, píchne injekci. A také si s lidmi popovídá, což je pro některé seniory víc než všechny léky světa. Sám jsem byl svědkem toho, jak lidé na ošetřovatelku čekali a s jakým nadšením ji vítali. Asi jako vlastní dceru, kterou mimochodem neviděli rok. Teď se mohou lidé v obcích a osadách těšit na dalšího návštěvníka - na pečovatelku. Ta jim zase uklidí a nakoupí nebo pomůže s osobní hygienou, když už na ni klient nestačí. Pro řadu starších a nemocných znamenají ošetřovatelka a pečovatelka zlepšení kvality života nebo chcete-li důstojnější stáří. Jak už jsem říkal, je to služba k nezaplacení.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.