SM Systém – cvičení preventivní i terapeutické

30. březen 2014

Cvičení je dobrá věc. Posiluje naše svalstvo a tím pádem i kostru, která nás celý den nosí. Je mezi námi ale řada lidí, která si právě kvůli onemocnění páteře či kloubů nemůže žádný náročný fyzický výkon dovolit. Především jim jsou určeny březnové díly naší rubriky.

Jde o velmi účinné cvičení, které už před třiceti lety přivedl na svět český ortoped MUDr. Richard Smíšek. Jeho metodu, nazvanou SM systém, využívají stovky terapeutů a cvičitelů v Česku, na Slovensku a také v Německu.

Cvičení speciálně zaměřené na lidi s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti, ale i pro pacienty s výhřezem ploténky nebo skoliózy, se opírá o třicet let postupného vývoje a 25 let klinických zkušeností. Skládá se ze sestavy 12 cviků, které se různě modifikují a pomáhají správně aktivovat spirální svalové řetězce, čímž se protahuje páteř směrem vzhůru a ploténkám se zajišťuje mezi obratli dostatečný prostor pro léčbu a regeneraci.

Kompletní SM systém nabízí svým klientům už několik rehabilitačních zařízení na severní Moravě a ve Slezsku, mezi jinými i Sanatoria Klimkovice. Dílčí části cvičebních sestav už ale zakomponovala do svých cvičebních programů třeba i mnohá fitcentra, takže na ně můžete narazit prakticky kdekoliv. Bez čeho se ale při tomto cvičení určitě neobejdete, je speciální guma s úchyty.

autor: š.iva
Spustit audio