Smutný případ

9. listopad 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Má doma dvě malé děti, patří k vášnivým fotbalistům a v Kravařích na Opavsku ho zná téměř každý. Petr Hladký je už dva roky smutným hrdinou našich reportáží, protože se celou tu dobu snažil zjistil, kdo zavinil nečekanou smrt jeho ženy. Nejen on proto sledoval, jak si s tímto choulostivým případem poradí opavský soud.


0:00
/
0:00

Na jedné straně státní zástupkyně, na straně druhé dva lékaři tehdy pracující pro Slezskou nemocnici v Opavě, kterým hrozí pár let za mřížemi. Petru Hladkou viděli tehdy dvakrát a i když si stěžovala na velké potíže, pokaždé ji poslali domů a mluvili nanejvýš o vysoké teplotě. Pouhých 10 dnů po porodu malého chlapečka k ní přijela domů sanitka. Přijela, ale neodjela, protože ani ne třicetiletá maminka zemřela.

Zánět dělohy, otrava krve – tím vším se soudce prokousával den po dni a volal znalce všech možných úhlů pohledu na tuto kauzu. Šokem pak bylo zjištění, že paní Hladkou zabil jakýsi tajemný streptokok – agresor velkého kalibru, o kterém se toho příliš mnoho neví. Advokáti dvou obžalovaných lékařů, kteří nepovažovali tehdy za nutné paní Hladkou vyšetřit, odebrat jí vzorky anebo snad hospitalizovat, teď mohou slavit úspěch. I kdyby se doktoři na hlavu stavěli, paní Hladkou by už nezachránili, protože ta malá věc zvaná streptokok zničí člověka během několika hodin.

Tak nevím. Pořád se nemohu smířit s tím, že lékaři podle soudu fakticky žádnou chybu neudělali. Neměli prý v ruce nic, co by naznačovalo blížící se tragédii a příroda, jak se zdá, dokáže vyhrát nad lékařskou vědou na celé čáře. Snažím se představit si šestinedělku, jak se v ambulanci choulí na vozíku. Dal bych jí paralen a byl v klidu? Nejsem přece zedník nebo prodavač ojetin, jsem lékař a na mém rozhodnutí může záviset lidský život. Opravdu nevím.

Záhadný streptokok tuto kauzu, kterou sledujeme už dva roky, neukončil. Státní zástupkyně ji posílá k odvolacímu soudu do Ostravy. A pan Hladký si bude mezitím dále přehrávat ten den, kdy odjel z domu před sanitkou, aby se o svou ženu v nemocnici postaral. Na sanitku čekal na parkovišti marně, protože jeho žena v ní zemřela. Neznám mnoho smutnějších a bezmocnějších příběhů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.