Snad se poučili

11. květen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každým dnem, hodinou i minutou získáváme zkušenosti. Člověk jako jedinec se stává moudřejším. U institucí to někdy bývá podobné. Firma, která si projde špatnou zkušeností s dodavatelem nebo klientem, už většinou stejný obchod nikdy neuzavře. Doufám, že se poučila i Ostravská univerzita.

0:00
/
0:00

Na začátku loňského roku jsem se začala zajímat o dům v centru Ostravy. Lukrativní nemovitost na Mlýnské ulici dlouho chátrala, což mi přišlo zvláštní. Postupně jsem zjistila, ze jej od roku 2002 vlastní Ostravská univerzita, která objekt získala od města s tím, že jej na vlastní náklady opraví a přesune tam Pedagogickou fakultu. Akademici ale udělali několik chyb ve výběrových řízeních, takže peníze na rekonstrukci, které jim slíbilo patřičné ministerstvo, nemohli čerpat. Vše se ale v dobré obrátilo a v posledních měsících v domě konečně panuje čilý stavební ruch. A proč o tom mluvím? Na tento problém jsem si před nedávnem okamžitě vzpomněla, když jsem zaznamenala názor rektora, že by část plochy Karoliny byla ideální pro univerzitní kampus. Tedy areál, kde by se dosud po městě roztroušená univerzita sestěhovala. Nápad je to zajímavý a vysokoškoláci by si důstojné prostředí pro své studium určitě zasloužili. Je až s podivem, jak vstřícně všichni do developerské soutěže na zastavění Karoliny přihlášení investoři zareagovali. Většina říká, že v jejich projektech by kampus místo našel. Otázkou teď není jen to, kdo zvítězí, což se dozvíme na konci června, ale také to, jestli je reálné, že Ostravská univerzita sežene peníze. Pro představu hovoří se o 4 až 5 miliardách korun. Ministerstvo školství říká, že jeho pokladna na to nemá. Akademici naznačili, že by si vydělali prodejem či pronájmem stávajících budov. Šanci vidí i ve fondech Evropské unie. Když si ale vzpomenu na osud domu na Mlýnské ulici, na chyby, které jeho rekonstrukci předcházely, doufám, že ti, kteří vychovávají odborníky, se poučili.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.