Sněhové přívaly přináší obcím nejrůznější problémy

11. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Přívaly sněhu přinášejí městům a obcím celou řadu problémů, které se snaží vyřešit nejrůznějšími způsoby. Jde především o komplikované odklízení sněhu v úzkých ulicích, nebo co s překážejícími hromadami sněhu. Dalším problémem je těžký sníh na střechách.

V Novém Jičíně prochází zimním testováním nové mobilní dopravní značení. Za úkol má zdánlivě nemožnou věc: snadný úklid sněhu v úzkých historických uličkách v návaznosti na omezené parkování.

Značky vymezují dobu stání aut v těchto jednosměrkách. Vozy zimní údržby tak mohou bez problémů odklízet sníh. Řidiči si na nové značení pomalu zvykají, potvrdil novojičínský místostarosta Milan Šturm. Najdou se ale také provinilci.

"V opačném případě v jejich zájmu, aby nedošlo k poškození vozidel, mohou být tato auta odtažena a zimní údržba byla umožněna," řekl místostarosta.

Bohatá sněhová nadílka přináší obcím i další problémy. Některé z nich hledají místo, kam by překážející sníh mohly odvážet. Velké hromady lemují kraje cest a chodníků následkem zimní údržby. Zvyšující se sněhové zábrany ale postupně péči o komunikace znemožňují.

Za komplikaci to považuje i starostka Dobré na Frýdecko-Místecku Alice Tancerová. "Největší problém je s úložištěm toho sněhu. Zpravidla se odhrnuje na kraj chodníků nebo cest, ale v případě extrémní sněhové nadílky musíme přistoupit k odvážení sněhu, protože už není lidově řečeno odklízet kam. Využíváme proto obecních pozemků, na kterých pozdější tání nezpůsobí žádné problémy," řekla starostka.

Hasiči pak varují před problémy, které může způsobit těžký sníh na střechách. Mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela zdůrazňuje, že záchranáři nebudou vyjíždět kvůli preventivnímu odklízení sněhu třeba na rodinných domech nebo firmách.

Hasiči odklízejí ze střechy těžký sníh

"Pokud nejde o majetek, jako jsou nemocnice, divadla, radnice, školy, nebo některá sportovní zařízení, odkazujeme na firmy, které za úplatu takovýto úklid provádějí. Na našem webu www.hzsmsk.cz máme seznam, poslední firmy se nám hlásily teď o víkendu," upozornil mluvčí hasičů.

autoři: mrk , tif , Michal Schoffer , Petr Havránek
Spustit audio