Sociální licitace

10. srpen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Z ostudy chlouba. Tak se dá jednoduše nazvat záměr bohumínské radnice. Z hotelového domu, kde žili nepřizpůsobiví občané, teď bude krásný bytový dům. Ke změně přispěje celková rekonstrukce. Šanci na slušné bydlení tam mají dostat lidé, kteří nemají velké příjmy. Autorka se v poznámce zamýšlí nad způsobem, jak radnice nové byty vybírá.

0:00
/
0:00

"Všechno je licitací, pořadník je zrušený, takže byty má ten, kdo na to má," tak to jsou slova člověka, kterého kolegyně při natáčení své reportáže zastavila v Bohumíně na ulici, aby se zeptala, co říká na rekonstrukci hotelového domu. A v tom já vidím ten pomyslný háček, který v rámci naší tradiční poznámky asi čekáte. Nerozumím tomu, jak mohou lidé, kteří mají mít nízké příjmy, licitovat o výši nájemného, i když je stanovená maximální hranice na 50 korunách za metr čtvereční? Chce snad bohumínská sociálnědemokratická radnice ukázat, že sociální dávky a minimální mzdy jsou u nás příliš vysoké? Ona totiž licitace znamená, kdo dá více, bere. Když si teď vymyslím rodinu, kde je muž bez práce a žena na mateřské dovolené, asi se shodneme na tom, že je pro ně každá koruna důležitá. Bohumínským úředníkům nabídnou 30 korun za metr čtvereční, jenže byt dostanou ti, co dají 50. U standardního padesátimetrového dvoupokojového obydlí jde už o patnáctistovkový rozdíl. Sociální bydlení si tak asi v Bohumíně zasluhuje jen ten, kdo sice nemusí být místní, ale dokáže, že nepotřebuje ani jíst, natož se oblékat.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.