Spolupráce Trojanovic s architektem Mrvou přináší ovoce

13. říjen 2016

Beskydská obec Trojanovice se může pochlubit nejen krásnou přírodou, ale také zajímavými stavbami, které vznikly v posledních letech. Za spolupráci obce a architekta teď Trojanovice dostaly ocenění.

Už téměř osm let spolupracují Trojanovice u Frenštátu pod Radhoštěm s architektem Kamilem Mrvou. Podle jeho plánů už obec postavila nebo opravila přes deset budov či drobných staveb. Svaz měst a obcí teď tuto symbiózu ocenil třetím místem v nové celostátní soutěži nazvané Architekt obci.

„Rozjeli jsme projektovou dokumentaci na úpravu budovy obchodu, ve které chceme udělat komerční příležitosti pro lidi, firmy a samozřejmě pro vytvoření služeb pro místní. A na ostatních věcech, jako je informační centrum, poštovní úřad, knihovna, eventuálně třeba nějaká vyhlídková věž – o tom budeme ještě na zastupitelstvu dále diskutovat,“ popisuje plánovanou přeměnu neupraveného prostoru mezi obchodem a opuštěnými garážemi na centrum místní části Lomná starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Obec už ve spolupráci s architektem Kamilem Mrvou opravila třeba hasičskou zbrojnici, kde mohou lidé nahlédnout skrz velké okno přímo do garáže. A nové fasády s typickým dřevěným obkladem mají i místní škola, školka a šatny fotbalistů.

Čtěte také

„Potvrdilo se nám, že spolupráce s jedním architektem je dobrá. Jednak pan architekt Mrva už s námi spolupracuje osm let, obec už velmi dobře zná. Snaží se pracovat s tradičními materiály, ale moderně. S dřevem, s kamenem, se sklem,“ dodává trojanovický starosta.

Soutěž Architekt obci uspořádal poprvé Svaz měst a obcí. V porotě zasedl třeba známý architekt Josef Pleskot nebo propagátor architektury Adam Gebrian.

Kamil Mrva (zcela vpravo) a Jiří Novotný (druhý zprava) při vyhlášení vítězů soutěže Architekt roku

„Je to první ročník, kterého se účastnilo více než 20 obcí a měst České republiky. A jedná se o spolupráci architekta se samosprávou. Jako vztah mezi starostou a architektem v podstatě za určité období,“ vysvětluje architekt Kamil Mrva.

Trojanovice po dohodě s architektem přihlásily do soutěže revitalizaci rekreačního areálu Horečky na hranici s Frenštátem pod Radhoštěm.

Obnovený letní amfiteátr

„Na toto téma jsme vytipovali tři místa, zvoničku, kterou jsme realizovali v roce 2009, dále revitalizaci amfiteátru, který se dokončil před dvěma lety, a v letošním roce se dokončila rekonstrukce restaurace Rekovice. Tyto tři projekty jsme vybrali, zaslali a odborná porota vybrala Trojanovice na třetí místo. Myslíme si, že pro moravskoslezský region je to velký úspěch,“ míní architekt.

Více turistů, méně návštěvníků

„Do areálu Horeček jsme šli proto, abychom v obci v budoucnu měli více turistů a méně návštěvníků. Za návštěvníky já považuji ty, co přijedou, podívají se na Pustevny a odjedou pryč. Ale my tady historicky máme vybudované velké ubytovací kapacity a my potřebujeme, aby lidé, kteří tady jedou, začali to místo poznávat. A aby zjistili, že vlastně ty naše Radegastovy Beskydy nejsou jenom o Pustevnách a o Radhošti, ale že jsou také o Velkém Javorníku, o Horečkách a dalším širokém okolí,“ vysvětluje starosta.

Trojanovice a Kamil Mrva teď připravují úpravu bufetu u sochy Radegasta a revitalizaci plochy po budově dřívějšího masokombinátu, kterou obec koupila a nechá ji zbourat.

autor: Michal Polášek
Spustit audio