Sprejerské tresty

11. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jste příznivci graffiti, nebo ne? Tak na tuto otázku jste si asi opověděli při poslechu naší dnešní ankety. Obecně lidé příliš nadšení nejsou a někdy by pro sprejery volili co nejtvrdší tresty. Jestli je to správně, nebo ne, to nechám na vás. Ale také vám nabídnu jiný pohled.

0:00
/
0:00

Při jednom jediném pohledu z balkonu naší redakce jsem napočítala čtrnáct čmáranic na fasádách okolních budov. Často jde o domy, které jejich majitelé nedávno opravili, a sprejem vytvořené fleky je pěkně hyzdí. A proč o tom mluvím? Prvně jsem tak trochu pozvedla obočí, když jsem si uvědomila, že ostravští policisté svolali mimořádnou tiskovou konferenci kvůli dvěma mladíkům, které dopadli a kteří se takto bavili. Kolegyně ale přišla se zajímavou informací. Jednomu z nich totiž ještě nebylo 18 let. Pokud budou poškození souhlasit a on si své výtvory označí, případně k tomu odpracuje nějakou tu hodinu veřejně prospěšných prací, nemusí dojít ani k soudu. Někteří majitelé, kterým sprejeři podobným způsobem zkomplikovali život, by s tím asi nesouhlasili, já přesto doufám, že v případě tohoto mladíka budou vlastníci shovívaví. Pokud nedojde k soudu, nebude mít mladý hříšník žádný zápis v trestním rejstříku. S největší pravděpodobností teď ani neví, jak moc to může ovlivnit jeho budoucnost. Dnes už snad nenajdete zaměstnavatele, který by při přijímacím řízení nepožadoval výpis z trestního rejstříku. Dost dobře si umím představit, jak personalisté reagují u uchazečů o práci na podobné škraloupy. Myslím si, že k telecím letům blbost prostě patří a nikdo z nás nemůže vědět, jestli mladistvý delikvent by jednou nemohl být špičkovým právníkem. Na druhou stranu tím ale nechci říct, že bych podobné delikty netrestala vůbec. Štve mě asi jako každého člověka, když vidím třeba kostely poničené bezduchými nápisy. Přesto jsem ale ráda za barevný svět mnohých podjezdů a podchodů, tedy pokud je na co se koukat a pokud autoři svým sprejům opravdu rozumějí.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.