Srážka vlaků v Paskově si vyžádala přes 40 zraněných

16. únor 2009

U Paskova na Frýdecko-Místecku se dnes dopoledne srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala přes čtyři desítky zraněných - dva musel přepravit vrtulník letecké záchranné služby. Nikdo ale nebyl v přímém ohrožení života. Škoda na vlacích je přibližně 6,5 milionu korun.

Je krátce po deváté hodině a k paskovskému nádraží vyjíždějí první sanitky. Jeden vlak jel z Kojetína do Ostravy, druhý z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm. Po srážce zůstala těžká dieselová lokomotiva zaklíněna v kabině lehčího motorového vlaku přibližně půl kilometru od nádraží.

Záchranáři zasahovali u srážky s vrtulníkem a deseti sanitkami zhruba dvě hodiny. Na místě ošetřili 23 zraněných. Poraněných cestujících je ale minimálně dvakrát tolik. Řada lidí totiž z místa nehody odešla a až poté vyhledala pomoc lékařů.

Dva nejvážněji zraněné přepravil vrtulník do ostravské fakultní nemocnice. O cestující pak v krajské metropoli pečovala i Městská nemocnice Ostrava či Vítkovická nemocnice. Nejvíce pasažérů ale zamířilo do nedaleké nemocnice ve Frýdku-Místku.

Nápor pacientů se obešel bez zvláštních opatření. "Byl spuštěn traumatologický plán, nicméně personálně byl zajištěn v rámci běžného provozu. V ambulancích byla vytvořena příjmová pracoviště, která veškeré klienty odbavila," upřesnil ředitel tohoto zařízení Miroslav Přátka.

Ti, co vyvázli bez zranění, hovořili o velkém štěstí. "Nakláněla jsem se za kamarádkou, chtěla jsem něco říct a najednou strašná rána, všichni jsme úplně zapadli. Vůbec jsme nevěděli, co se děje," popisuje mladá dívka okamžiky neštěstí. "Spadl na mne nějaký batoh," dodává další.

Vyšetřování začalo okamžitě. "Nevíme, jestli se jedná o lidský faktor nebo o technické selhání, nicméně provádíme intenzivní šetření," říká vyšetřovatel. České dráhy pak označily jako nejpravděpodobnějšího viníka strojvedoucího vlaku, který jel na jednokolejném úseku z Paskova do Ostravy.

"Pokud ten strojvedoucí opravdu selhal a to musí potvrdit vyšetřování, tak selhal tak fatálním způsobem, že pro to není žádná omluva. Ten strojvedoucí viděl návěstidla přibližně 350 metrů před sebou. Nebylo to v zatáčce či v nepřehledném úseku. Svítila na něj červená, to už je prokázáno, ale nedokážeme odpovědět na to, proč nezastavil," řekl pak na odpolední mimořádné tiskové konferenci mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

České dráhy cestující odškodní. Nejde jen o odškodnění spojené se zdravotními následky, ale také například rozbité věci a podobně.

autoři: mrk , mik
Spustit audio

Více z pořadu