Starou vodárenskou věž, která v Hlučíně zásobovala vodou parní lokomotivy, čeká rekonstrukce

1. duben 2019

Jednou ze zajímavých historických památek v Hlučíně na Opavsku je bývalá vodárenská věž u tamního vlakového nádraží. Byla postavená v roce 1886, tedy před více než 130 lety. Dnes je zanedbaná a má zničenou střechu. V blízké době by se ale mohla stát novou turistickou atrakcí. Město Hlučín věž koupilo od Českých drah a plánuje oživení celé oblasti kolem vlakové stanice.

„Budeme se snažit prostředí trochu zkulturnit, upravit ty náletové dřeviny a něco dělat s fasádou,“ potvrzuje Pavel Paschek, starosta města (Občané pro Hlučín), že nová střecha v šestnáctimetrové výšce a první nejnutnější opravy budou stát 800 tisíc korun.

„Mysleli jsme, že nahoře by se dala udělat nějaká vyhlídka, ale protože prostor uvnitř vyplňuje ocelová nádrž na vodu, tak vstup tam nebude moci být umožněn. A technickou památkou je to právě kvůli té nádrži. Ale myslím si, že stálo za to vzít si to do majetku. Je to připomínka historie a vývoje ve městě a věřím, že v budoucnu to bude pěkný odpočinkový, sportovně kulturní prostor,“ dodává starosta.

Sochy Kurta Gebauera se budou vznášet ve Vodárenské věži v Opavě

Nádraží Opava-Východ

Sochy Kurta Gebauera dostanou prostor v zachráněné Vodárenské věži v Opavě. A to díky rekonstrukci kulturní památky z 19. století, kde jen pár metrů od vlakových kolejí vzniká nevšední kulturní centrum se stálou expozicí slezského rodáka. Vodárenská věž stojí na nádraží Opava východ.

Není to první zachraňovaná památka, která pamatuje rušný provoz parních lokomotiv. Před lety jsme v Opavě natáčeli v podobné věži na tamním východním nádraží. Nakonec se ale našli nadšenci a investoři. Z vodárenské železniční věže je dnes nové kulturní centrum v Opavě známé jako KUPÉ.

Podobná proměna zchátralého nádražního prostoru by se tak mohla odehrát i v Hlučíně. Radnice už vyjednává s železniční správou o možnosti odkoupit další pozemky v tomto místě.

autor: mrk
Spustit audio

Související