Stavba dálnice D47 pokračuje podle plánu

18. květen 2006
Zprávy , Zprávy

První auto projede po dálnici D47 v roce 2008, a to v celé délce. V Ostravě to potvrdil ministr dopravy Milan Šimonovský. Jde především o sporný úsek mezi Bohumínem a polskou hranicí, kde se dostali do konfliktu projektanti a ochránci přírody. Nakonec se s resortem životního prostředí dohodli, řekl ministr Šimonovský.

Šest kilometrů v pohraničí tak otevřelo cestu přímému napojení na polskou dálnici A1, která by měla být hotova v polovině roku 2009. Podle Šimonovského bylo jednání s ekology složité. "Museli jsme doložit, že někteří brouci a některé žáby nebudou ohroženi novou silnicí. To trvalo skoro dva roky, ale podařilo se nám získat územní rozhodnutí. Věřím, že zahájíme stavbu ještě letos. Začínají rozsáhlá majetková vykoupení a věřím, že ta trasa bude zprovozněna v roce 2008."

Stavba dálničního tunelu

Jedním z měst, které zažívá stavební ruch naplno, jsou Klimkovice. Starosta Pavel malík doufá, že horší už to nebude. Hlavně co se týče provozu nákladních aut. "V rámci celé stavby se mělo přemísťovat milion dvě stě tisíc kubíků zeminy, což vlastně za ten rok a něco už je splněno. Dnes už nastává situace, že se naváží materiál na vlastní konstrukci dálnice."

Dnešek byl ve znamení kontrolního dne na stavbě dálnice. Prvních 28 kilometrů včetně ostravského úseku bude zprovozněno už příští rok. Zbytek v roce 2008. Celkové dokončení včetně pozemkových úprav se plánuje ještě o rok později, to už budou po dálnici ale jezdit auta. V roce 2009 by se také měla napojit polská dálnice A1, o čemž včera ujistil ministra Šimonovského jeho polský kolega.

autor: mrk
Spustit audio