Stolpersteine

2. červenec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Bez minulosti by nebyla budoucnost. Říkával to jeden kantor, který kdysi učil Silvii Mikulcovou. A právě jeho slova ji inspirovala k dnešní poznámce.


0:00
/
0:00

Na svého učitele jsem si vzpomněla teď, když jsem se setkala s lidmi, kteří přijeli do Ostravy, aby si prohlédli město, ze kterého pocházeli jejich předci. V centru krajské metropole a taky ve Vítkovicích teď můžete na chodnících narazit na mosazné destičky. Jsou drobné, tak akorát, aby se tam vešlo jméno a několik dat. Třeba: zde bydlel František Rosenstein, narozený 1883, deportován v roce 1942 do Terezína, zavražděn 23. ledna 1943 v Osvětimi. Takzvaných Stolpersteine najdete v Ostravě 27, v celém světě jsou jich tisíce a mají připomínat oběti holocaustu. V Česku o ně podle překladu můžete zakopnout i v Praze anebo Kolíně. U nás jsou díky sdružení Ostraváci, vzniklo v londýnském Kingstone, protože tamní synagoga dostala svitek tóry, kterou za války zabavili nacisté právě v Ostravě. Její noví majitelé pátrali po potomcích těch, kteří ji kdysi mohli používat a dali dohromady už 150 lidí z celého světa. Právě část z nich teď v Ostravě byla. A to je dobře. A mám radost ještě z jedné věci, když jsem shromažďovala materiály o pamětních destičkách, zjistila jsem, že v některých městech se proti jejich umístění protestovalo. V Ostravě všechno proběhlo rychle a hladce. Občas si říkám, že když mluvíme o postavení města, zbytečně moc si stýskáme. V Praze nám všechno komplikují, jsme na okraji zájmu a tak. Abychom to změnili, měli bychom podle mě být velkorysejší i sami k sobě.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.