Středeční stávku podpoří v kraji tisíce lidí

7. prosinec 2010

Tisíce lidí vyjdou ve středu do ulic, aby se v Moravskoslezském kraji zúčastnily stávky kvůli úsporným vládním opatřením. Podle dosavadních informací mezi nimi budou hlavně zaměstnanci nemocnic a škol.

Například v Opavě se stávkující sejdou v pravé poledne na Dolním náměstí, potvrdila organizátorka akce Andrea Drexlerová.

„Mluvím za zdravotnictví a pedagogy a předpokládám, že pedagogických a nepedagogických pracovníků bude 250 až 300, zdravotníků 150 až 200, počty se každou chvíli mění. Přijedou nás podpořit i lidé z pražského ústředí odborů,“ upřesnila.

Protestní shromáždění se plánuje také v centru Frýdku-Místku, Ostravy a Havířova. V Karviné nebo v Bohumíně se k protestu přidá i většina školek. Stávkovat mají v plánu i někteří učitelé základních škol. Rodiče si proto musí zajistit hlídání sami.

Problémy mohou mít pečovatelské domy. Městské sociální služby musejí pro své klienty zařídit náhradní obědy, říká mluvčí města Šárka Swiderová. Úřad bude podle ní fungovat normálně.

„Vzhledem k času té středy je velmi pravděpodobné, že lidé si buď vezmou dovolenou anebo využijí pružné pracovní doby, protože na magistrátu mohou skončit v 13:00 a stávka je až v 15:00. Takže neočekáváme, že by stávka jakkoli zasáhla do normálního chodu magistrátu,“ ujistila mluvčí.

Provoz Městského úřadu v Bruntálu stávka nezasáhne vůbec. Podle mluvčího radnice Jiřího Ondráška podpoří jeho zaměstnanci stávku jen vyvěšením letáků.

Chystaná stávka odborářů naopak výrazně ochromí ostravskou justici. Z 274 zaměstnanců okresního soudu protest podpoří 244 lidí. Soudci tak zůstanou v jednacích síních sami a nebude tam žádná úřednice, která by přelíčení zapisovala do protokolu. Justice pouze zajistí vyřízení neodkladných případů, kde běží zákonné lhůty. Třeba rozhodování o vazbách nebo předběžná opatření.

V rámci celé České republiky se středeční stávky zaměstnanců státní a veřejné správy zúčastní 100.000 lidí. Dalších 100.000 ji podpoří. Doplní ji demonstrace.

autoři: ada , mrk , Ivan Sekanina , tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu