Svět, kde se zastavil čas

8. říjen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ještě donedávna platilo, že rozhlas je nejrychlejším informačním médiem. Technika ale natolik vyspěla, že rozhlasu už nějaký čas permanentně funí na záda internet. Jeho úspěšnost je i v tom, že se už i v českých podmínkách dostal k většímu počtu lidí. Rychlost je prostě hlavním rysem a požadavkem moderní doby. Neplatí to ale pro všechny.

0:00
/
0:00

Už Karel Čapek věděl, že není nic staršího, než včerejší noviny. Dnes to platí více než kdy jindy. Tempo, s jakou se aktuální události dostávají z místa dění do éteru, je až neuvěřitelné. V rozhlase jsou staré nejen včerejší noviny, ale omšelá je i odpolední zpráva s ranním obsahem. Svět kvaltuje a my s ním. I přes závratné tempo ale tu a tam objevím světy, ve kterých se čas zastavil.

Budete se možná divit, ale patří k nim i policie. Ne, vůbec si netroufám tvrdit, že všichni policisté zamrzli v čase! Bylo by to nespravedlivé. Fungují tak ale bezesporu některé důležité části těchto uniformovaných složek, například - tiskoví mluvčí. Každá okresní policejní správa má svého mluvčího. Kromě řady jiných povinností má za úkol komunikovat s novináři a posílat redakcím přehled o dění v uplynulém dni či hodinách.

A dostáváme se k onomu zamrzlému času: zatímco ze severu a východu našeho regionu dostáváme policejní informace jen s několikahodinovým zpožděním, ze zbývajících dvou světových stran jde o skluz až několikadenní. Tamní policejní mluvčí prostě nepochopili, že v úterý je sobotní událost skutečně nejedlá a že dva dny stará informace o havárii na místní okresní silnici už motoristům opravdu nepomůže.

A tak podobnou poštu házíme rovnou do koše a pevně doufáme, že ve světě, kde se zastavil čas, neuvíznou i naše další informační zdroje. To bychom pak třeba mohli v pondělí ráno vysílat předpověď počasí z právě uplynulého víkendu.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.