Svět zkratek

24. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Svět kolem nás je plný informací. Stačí otevřít noviny nebo pustit rádio a už je tady záplava údajů, faktů, ale i podivných spekulací. Snaha zjednodušit informaci o zdánlivě zbytečná slova vede k nebývalému množství zkratek. Zkratek byste měli napočítat více než padesát. Poznáte je všechny?

0:00
/
0:00

Zkratky jsou nutné. Ať už jedeme autobusem z ÚANu, trolejbusem MHD v rámci KODISu nebo autem přes ulici ČSA směrem k ředitelství ŽDB. Cestou kolem DAD a jiných divadel čteme noviny. Vedle P.R. článků bojuje ODS za snížení DPH, ČSSD a KDU-ČSL kroutí hlavou nad US-DEU. Guvernér ČNB diskutuje o vlivu burzovního indexu PX-50. Navíc právě v těchto dnech vzpomínáme na léta RVHP. Násilný lesk VŘSR, SSM a SČSP už dávno zničil čas, naopak OECD a EU plní ekonomické a finanční analýzy ve stozích formátu A4 a v roce 2005 snad poroste HDP o 4 procenta. V ČRo nebo ČT se diskutuje o nástupu euro za Kč, na PC proháníme windows, laboranti OHS měří podivnou kvalitu H2O, CK bojují o klienty, zloději aut zase o platné SPZ. Milióny a miliardy se točí nejen v NHL nebo NBA, ale také při prodeji OKD. A to nemluvě o podezírání z korupce na úrovni ČMFS, PČR a dalších světů. Zkrátka pohoda a klid. VZP vás jistí, ČSAD vás vozí, OSN na vás myslí a BESIP vás varuje. Táborník chystá KPZ, vojín oprašuje BVP, chemik ředí H2SO4 , horolezec sní o K-2 a ředitel školy se chystá na SRPŠ . Zkrátka zkratky tady budou, jsou a byly. Nedá se zapomenout na okřídlenosti typu: VUML, OPBH, monopol ČEDOKu, MDŽ nebo StB. Na doby, kdy se kouřily BT nebo HB a sledovaly relace FKÚ pátrá. Končím poznámku, dopisuji ve wordu, ukládám soubor save as, print, enter a OK. S uspokojením konstatuji, že si stále ještě rozumíme. Nebo ne?

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.