Svozilovo kácení

18. leden 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Naším regionem se přehnala vichřice. Brala s sebou střechy, ploty i stromy. V Ostravě ale naštěstí příliš mnoho škod nenapáchala. Co nestihlo počasí, che ale zvládnout radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Jen co utichly petice kolem kácení lipové aleje v Komenského sadech, chtějí radní zlikvidovat dalších 112 stromů.

0:00
/
0:00

Až se půjdete v těchto dnech projít do ostravských Komenského sadů, budete mít zřejmě pocit, že máte před očima vlčí mlhu. Při letmém pohledu totiž zjistíte, že na některých kmenech zdejších stromů zničeno nic vypučelo barevné "cosi".

Přijdete-li blíže, pochopíte, že prostě někdo kůru stromu pomaloval oranžovou barvou. Pokud chcete zanadávat na adresu neznámých vandalů, zadržte! Barevné značky nemají na svědomí žádní sprejeři! Objednala si je radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Došla totiž k závěru, že Komenského sady zbytečně hyzdí 112 stromů. Mají průměr kmenu kolem jednoho metru, takže rozhodně nejde o žádné mladíky.

Kde ale radní přišli k tomu, že jde o stromy nemocné? Bavila jsem se s renomovaným odborníkem a ten mi potvrdil, že některé z označených stromů by on sám nikdy pokácet nedovolil. Doufejme, že ke stejnému názoru dojdou také odborníci na životní prostředí z ostravského magistrátu. Ti totiž budou posuzovat oprávněnost žádosti o vykácení, který jim radní z Moravské Ostravy přesně dle litery zákona poslali.

Říkáte si, proč tolik řečí kolem jedné žádosti, kterou nakonec ani úředníci schválit nemusejí? Víte, moje zkušenost mi říká, že když se někde něco dělá hodně potichu a tajně, přinejmenším to zapáchá. A přesně takový pocit mám i v tomto případě. Takže, vy, nejen obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu, dejte si pozor! Vaši radní opět cosi potajmu kutí. Mně osobně se to nelíbí. A vám?

autor: š.iva
Spustit audio