Táborové rady

7. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

I když to tak venku moc nevypadá, letní prázdniny jsou téměř za dveřmi. A k létu patří mimo jiné dětské tábory. Rodiče by už měli důkladně přemýšlet, za kolik a s kým své ratolesti pošlou. O záludnostech tohoto výběru je dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Zatímco pro děti je tábor vidinou dobrodružství, kde se na čisté ponožky zase tak nehledí, naopak pro rodiče, jen si to přiznejme, je tábor očekávanou relaxací. Odpočinek po ročním maratónu dětských vrtochů není zase tak špatný. Jenže který tábor je dobrý a který ne? Kde hrozí medializace kvůli hormonálně nevyváženým vedoucím? Kde je záruka bezpečnosti a odpovědnosti? A kde se děti skutečně nebudou nudit? Příliš mnoho otázek, na které se odpověď hledá těžko. Jisté je, že cena sama o sobě neříká vůbec nic. Sám jsem vedl kdysi na konci devadesátých let hned dva tábory a vím, o čem to všechno je. Můžete mít sebelepší vybavení, sebedokonalejší základnu, ale když se nepovedou dospěláci, dítko zkrátka ostrouhá. Jakákoliv hromadná akce tohoto druhu stojí a padá na motivaci. Dětem je víceméně jedno, jak tábor vypadá. Budou ale dříve nebo později vždy ochotny ke společné akci - pokud jim to ovšem bude stát za to. I dvanáctileté puberťáky přesvědčíte k účasti na bojových hrách a nemusíte jim za to slibovat smažený sýr nebo diskotéku před ohništěm. Každý tábor musí mít pevnou ruku. Jednoho hlavouna, který dobíjí baterky svým kolegům tím správným směrem. Mezi vedoucími by mělo být jasno, kdo je za koho. Kdo je bavič, kdo drsňák a kdo třeba důvěrník. Bývá nepsaným pravidlem, že dobrý tábor poznáte podle toho, jak rychle vzniknou a jak často se používají přezdívky. A také, za jak dlouho opadne tradiční úvodní remcání hlavně ze starších oddílů. Mám trochu obavu, když si tak prohlížím nepřeberné nabídky na letošní prázdniny, kolik táborů doopravdy uvízne v paměti dětí jako akce dokonalá. Bohužel se to dopředu nedá nikdy říci na sto procent. Mohu-li doporučit, dejte na zkušenosti a reference. Dívejte se, kdo tábor pořádá a nakolik je ochotný se s vámi jako rodiči bavit ještě před zaplacením složenky. Skutečně není tak důležité místo pobytu nebo cena. Tábor za vyšší cenu může paradoxně skončit tak, že vaši potomkové nebudou mít co vyprávět v září spolužákům. Rozhodně tedy nedávejte na první dojem a zavádějící pocit, že za kvalitu raději připlatíte. Všem rodičům se šťastnou volbou potom přeji, ať krátkodobé bezdětné období prožijí naplno. Stejně si totiž hned druhý den otevřou album s fotografiemi a začnou vzpomínat.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.