Tai Chi – 1. cvičení s Jiřím Kosem

1. prosinec 2013

Poslední měsíc roku 2013 bude v naší rubrice Seniorklubu – Cvičte s námi! – patřit cvičení Tai Chi. Po celý prosinec nás bude jednotlivými cviky provázet Jiří Kos, instruktor taoistického sdružení Tai Chi.

Tai Chi - je původně označení pro čínské bojové umění. Má mnoho směrů a jedním z nich je takzvané taoistické Tai Chi. V České republice se mu věnuje speciální sdružení lidí, kteří chtějí cvičením zlepšit stav svého těla a mysli.

Na Tai Chi je úžasné to, že se mu můžete věnovat od mládí až do velmi vysokého věku. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Třeba v ostravském sdružení taoistického Tai Chi pravidelně dochází na cvičení dvaadevadesátiletý pán, který ještě nedávno chodil o berlích a stěží se sám napil z hrnku.

Máte pocit, že potřebujete vylepšit svou kondici a pružnost těla? Zkuste cvičit s námi!

Cvičení

Popisky k fotografiím
1) Základní pozice: stojíme s chodidly rovnoběžně na šířku ramen, tělo je narovnané, zklidněné a uvolněné. Váha je umístěna na středu chodidel. Dlaně jsou otevřené, prsty natažené (ne křečovitě).
2) Zvedneme jemně a pomalu ruce do úrovně ramen.
3) Ruce pomalu spustíme do úrovně pasu.

Tai Chi – 1. cvičení s Jiřím Kosem (snímky 1, 2 a 3)


4) Zvedáme pravé předloktí a současně pravou špičku chodidla a vytáčíme se vpravo na pravé patě o 90 stupňů (viz foto č. 6), položíme celé pravé chodidlo na zem, a pak dotočíme na levé špičce, aby chodidla svírala úhel 45 stupňů (viz foto č. 7) a stočíme tělo ve směru pravého chodidla. Současně přeneseme váhu na pravou nohu a natahujeme pravou ruku před sebe.

Tai Chi – 1. cvičení s Jiřím Kosem (snímky 4, 6 a 7)


5) Na fotografii je pozice po předchozím vytočení vpravo. Pravá ruka je natažená před tělem a levá ruka je u stehna v pozici patrné z fotografie. Levá noha je natažená a pravá pokrčená v koleni, aby váha mohla být z větší části na pravé noze.
6) Pozice chodidel po vytočení na pravém chodidle o 90 stupňů.
7) Pozice chodidel po celkovém vytočení těla vpravo. Chodidla svírají úhel 45 stupňů.
8) Konečná pozice těla při pohledu zepředu.

Tai Chi – 1. cvičení s Jiřím Kosem (snímky 5 a 8)
autor: š.iva
Spustit audio