Taky ji budete potřebovat

10. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Po úterku a středě si můžete oddechnout. Krev po vás budeme chtít zase až za půl roku. Nejsme upíři, to dobře víte, jen se Český rozhlas Ostrava před lety rozhodl, že bude pomáhat transfúzním stanicím. A že udělal dobře, o tom se vás bude snažit přesvědčit ve své dnešní poznámce Silvie Mikulcová.

0:00
/
0:00

Nikdy nemůžeme vědět, kdy ji sami budeme potřebovat. Tak většinou odpovídali dárci, kterých jsem se v úterý ptala, proč přišli krev darovat. Škoda jen, že lidí, kteří se chtějí podělit o tu nejcennější tekutinu, je tak málo. Na nedostatek dárců si totiž stěžují snad všechny transfúzní stanice a jedním dechem dodávají, že se jim také tenčí počet lidí, které si evidují v databázi jako své stále klienty. Stárnou, onemocní, odstěhují se. O to více mě vyděsilo, když jsem se od lékařky dozvěděla, že stačí jen jeden jediný komplikovaný případ, třeba těžká popálenina, a z krevní banky snadno zmizí balíčky s plazmou, kterou darovala celá stovka lidí. Za dva dny přišlo v rámci akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava 430 dobrovolníků. Jejich krev tedy může zachránit i více než čtyři lidské životy. A to za poděkování rozhodně stojí. Jenže v dnešním světě si "pouhého poděkování" cení jen málokdo. Lidé, kteří s námi svou krev darovali, to určitě zadarmo a určitě rádi udělali. Možná je ale potěšilo, že od nás dostali pár maličkostí. Zatímco ve frýdecké nemocnici měli po odběru pro své dárce i vydatnou snídani a další pozornosti, ostravské Krevní centrum se tvářilo jako chudý příbuzný. Proto doufám, že lidé, kteří zodpovídají za vedení zdravotnických zařízení, začnou brzy jednat. Vždyť najít sponzory, kteří by přispěli na tolik potřebnou a často i naléhavou věc, nemusí být tak těžké. Třeba i oni si mohou říct, že pomohou, protože nikdy nemohou vědět, kdy sami budou transfúzi potřebovat.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.