Takže Evžen...

13. červenec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prolistujte si jakýkoliv časopis a téměř vždy narazíte na nějakou anketu. Třeba co se týče oblíbenosti známých tváří. Jedna z nich se věnuje popularitě nejvyšších zástupců regionů - tedy hejtmanům. Víte, že nejoblíbenější z těchto mužů je z Ostravy? Pokud ne, čtěte dále.

0:00
/
0:00

Takže Evžen Tošenovský. Agentura STEM pídící se po názorech veřejného mínění ukázala už podruhé prstem na moravskoslezského hejtmana. V tvrdé konkurenci například kandidáta z jižních Čech je to bezesporu velmi zajímavé vítězství. Sám Tošenovský sice s úsměvem dodává, že za vším je možná jeho dvoumetrová výška, ale kdo ví, jak to vlastně s názorem smrtelníků je.

Kraje mají totiž zvláštní postavení. Nejsou hvězdami celoplošných televizních debat a mají k občanovi z úředního pohledu poněkud dál než třeba starostové. Takže nám uvízli kdesi uprostřed. Kraje lidé vnímají jako něco, co bylo vyrobeno, a čemu začínají rozumět jen velmi pozvolna. Není to ani všemocná regionální vláda, ani pro většinový hlas veřejnosti bezzubý pojídač daní. Prostě tam kdesi na ulici je cosi nazvané krajský úřad.

V čem může být zakletá popularita šéfů krajů? Že by lid oceňoval obyčejnost a snahu neukazovat se všude za každou cenu? Hejtman Tošenovský patří k lidem, se kterými my rozhlasáci máme trošku více práce. Vložená věta do věty vložené, někdy věta úplně bez konce, to se pak vážně špatně stříhá, ale na straně druhé jsme nikdy nebyli odmítnuti a vždy jsme odešli se zvukovým úlovkem. Konzultoval jsem to se svými rodinnými příslušníky. Hejtman Tošenovský není nafoukaný floutek - tak by se dal nazvat průnik jejich názorů.

Myslím, že zmiňovaná nadsázka o dvoumetrové výšce také není k zahození. Už od přírody jsme přece naprogramováni tak, že větší jedinci budí respekt. A druhou věcí je, že našemu hejtmanovi prospívá v popularitě také šéfování v Radě asociace krajů a z povědomí nezmizel ani prapodivný nedokončený pokus přesunu do vyšších stranických funkcí v Praze. I to je asi důležité.

Poznámka je v našem rádiu jediným útvarem, kdy i zpravodajové mohou říci, co si skutečně myslí. Já jsem přesvědčen, že v našem národě se konečně objevuje to, co tady citelně chybělo. Že být normálním, nepovyšovat se a neponižovat, umět hovořit s kýmkoliv a chovat se slušně - že je to prostě dobrou známkou. Jsem přesvědčen, že podobných lidí jsou v politice stovky. Snad se nám podaří je postupně objevit.

autor: mrk
Spustit audio