Tento způsob zimy...

11. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Větru ani dešti neporučíš! Toto moudro známe my - lidé - stovky, ba tisíce let ! I přesto ale vynakládáme spoustu úsilí na to, abychom nevyzpytatelné počasí alespoň trochu ovlivnili. Opravdu zvláštní průběh letošní zimy ovšem dokládá, že naše úsilí je marné. Matka příroda si prostě dělá, co chce.

0:00
/
0:00

Matka příroda se asi zbláznila. Leden, kdy teploty vystupují až 18 stupňům Celsia opravdu nepamatuji. Ještě v prosinci jsem zcela logicky počítala s tím, že leden bude studený, venku bude mráz a příroda bude klidně spát pod vrstvou sněhu. K tomu jsem také směřovala natáčení našeho rozhlasového HOBBY magazínu, který se měl vysílat na začátku ledna. Bylo tedy docela přirozené, že jsem se našeho hosta ptala na to, jak ochránit rostliny před třeskutým mrazem, co dělat, když bude málo sněhu a hodně nízké teploty a vůbec - jak chránit stromky a rostliny na zahradě před nízkými teploty. A jaká je realita? Venku je takřka jaro, v arboretu kvetou rododendrony, venku jívy a pomýlené včely si myslí, že je čas vyrazit za potravou. Nezbylo mi tedy nic jiného, než odložit předem pořízené nahrávky hluboko do šuplíku a vyrazit do zahradnictví znova - pro nové. To abyste v našem příštím HOBBY magazínu nemuseli poslouchat nesmyslné blábolení o úžasné zasněžené zimě. Až si tedy budete třeba zítra znovu oblékat namísto kožíšku třeba jen svetr pomyslete na to, co všechno matka příroda ovlivňuje. A já budu doufat, že má práce nepřijde vniveč a nahrávky o poetické zimě letos přeci jen ještě uplatním.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.