Těšení na jaro

20. březen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dívali jste se už tento týden do kalendáře? Pak zcela jistě víte, že už za necelý den oficiálně vypukne jaro. Pohané tomuto dni říkali "Slunovrat", astronomové dnes používají výraz "jarní rovnodennost". Ať tak či onak, oba pojmy v sobě mají slova vyjadřující příchod nového, teplejšího ročního období.

0:00
/
0:00

Máte rádi jaro? A kdo vlastně nemá?! Neznám člověka, který by se netěšil na slunko, teplo, vůně a hlavně - na spoustu svěžích barev! Pominu-li potíže se svou alergickou rýmou a tedy se zarudlým nosem a uslzenýma očima, vychutnávám si jarní dny skutečně plnými doušky. Dny jsou delší, slunečních paprsků je více, vlasy mi neplihnou pod mokrým sněhem, kotníky se nezvrtávají v závějích a lavičky tolik lákají k alespoň krátkému posezení a k nasávání atmosféry probouzející se přírody.

Co ale nejvíce miluji na jaru, jsou barvy. S oblibou odkládám nudnou černou, bílou, hnědou a šedou barvu kamsi hluboko do útrob skříní a botníků a vyzbrojuji se všemi možnými i nemožnými odstíny barevného spektra. Asi není náhodou, že my, ženy jsme si pro tento účel vybraly slovník, který s jarem a barvami velmi souvisí. Jsme totiž od přírody romanticky založené, a proto si i barvy spojujeme s pěknými a poetickými věcmi. A tak mezi s sebou mluvíme například o mátovém šátku, fuchsiové blůzce, vanilkových kalhotách a jahodovém laku na nehty. Zcela jistě přitom nemyslíme na jídlo, ale na potěšení, které nám takto vybarvené věci přinášejí.

Když jsme tuhle po ránu vedly s kolegyněmi obdobnou debatu v redakci, jistý nejmenovaný zástupně opačného pohlaví jen nevěřícně kroutil hlavou a povzdechl si: "Vy jste se asi zbláznily!" Ne, nezbláznily jsme se! Jen si užíváme jara. A pokud nám pánové nerozumíte, zkuste si vymyslet svůj vlastní a odpovídající slovník. Šátek pak pro vás bude gulášový, kalhoty sýrové, blůzka jaternicová a šátek třeba mentolový. Barva zkaženého salámu by se zřejmě nelíbila ani vám! I když - i na ten můžete v teplých a slunečných dnech narazit! Tak si užívejme jara, slunce i barev, ať už jsou jahodové nebo jaternicové!

autor: š.iva
Spustit audio