Transparency International podezřívá Opavu z korupce

6. prosinec 2007

Česká pobočka Transparency International (TIC) podezřívá vedení opavského magistrátu z korupce. Souvisí to s plánovaným nákupem pozemků od trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. Podle pracovníků TIC a některých zastupitelů je cena pro město značně nevýhodná.

Opava chce za pozemky utratit víc než 100 milionů korun. Jejich hodnota je podle TIC výrazně nižší. Jak dodává David Ondráčka z TIC, 550 korun za metr čtvereční je podezřele vysokou cenou. Na sporných pozemcích by měly v budoucnu stát byty a menší průmyslové objekty.

Mapa Opavy (ilustrační)

"Viděli jsme v tom riziko potencionálního nevýhodného nákupu pro město jako takové, proto se snažíme zjistit, co za tím je, co vlastně město k tomu motivuje," říká David Ondráčka.

Opavský magistrát podezření z korupce odmítá a tvrdí, že cena je běžná. Podle primátora Zbyňka Stanjury by 100 miliónů město splácelo bez potíží čtyři roky a cena za metr odpovídá situaci na trhu. Jak už dříve dodal, město by mělo mít vliv na okolní pozemky.

"Když změníme pouze územní plán a nebudeme jednat o vlastnictví pozemků, tak nám budou říkat, že zhodnocujeme cizí pozemky. A zase když je chceme koupit, tak je cena vysoká. Takže ta otázka není úplně jednoduchá. V Opavě obecně chybí prostory pro bydlení a podnikání," dodal primátor.

autoři: mrk , š.iva
Spustit audio

Více z pořadu