Trapná garderóba

21. červenec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Faux pas, trapas, horké chvilky... Slov pro nepříjemné situace bychom určitě našli ještě více. Zažil je už každý normální člověk. Stávají se ale také populárním hvězdám, vysokým politikům a vůbec "důležitým lidem". Jejich trapasy mohou mít i jiný rozměr.

0:00
/
0:00

Jak je jednoduché býti za šaška. Pocit studu a trapnosti jsem zažila snad tisíckrát. Člověk něco někde hloupě plácne, neodhadne situaci a nevhodně se obleče. Nejsem ale sama, podobné věci se stávají i jiným lidem. Představte si město jako z Pohádek tisíce a jedné noci. Úmorné vedro, majestátní minarety, typický hluk orientálního tržiště. Chcete si dalekou cestu lépe vychutnat i nabubřele ukázat, že umíte vždy a všude splynout s prostředím. Nejlepší bude, když se proto oblečete stejně jako místní. Prodavač vám dává vybrat, pro několik kousků se rozhodnete, vrátíte se do hotelu a zpět do ulic se vydáte jako správný domorodec. Chvíli si ješitně libujete v tom, že se na vás všichni dívají. Znervózníte, když si všimnete, že další si na vás dokonce neslušně ukazují prstem. Něco není v pořádku. Je na čase se zeptat. Ač jste muž, máte na sobě ženské šaty - trapná chvíle, která by pro lecjakého turistu mohla být poté, co mu z obličeje vymizí rudá barva, dobrou historkou pro večírky s přáteli nebo vzpomínání s vnoučaty.

Jenže tento příběh není vymyšlený a nestal se ani mně, ale člověku, který má v Ostravě hodně velké slovo a který nebyl na této cestě soukromě, ale jako představitel města. Kdyby šlo o důležitého státníka, celý národ by se nejspíš chechtal a možná i nadával, protože by vlastně dotyčný udělal šaška ze všech. O vládního činitele nejde, takže by o jeho botě nikdo nedozvěděl. Jak už to ale bývá, škodolibců je vždycky dost.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.