Úhel pohledu

17. říjen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čas od času každý z nás musí na úřad, poštu či k nějaké přepážce, aby srovnal své finanční závazky. Jen málokdy se ale stává, že nám do naší peněženky koruny přibudou. Platíme a platíme a někdy dokonce i úplně zbytečně!

0:00
/
0:00

Znáte to?! Otevřete poštovní schránku a z ní na vás jukne úředně se tvářící obálka. Jednou má razítko elektráren, podruhé plynáren a do třetice třeba realitní kanceláře, která spravuje dům, v němž bydlíte. Taková zásilka v sobě obvykle v tom lepším případě skrývá oznámení o zvýšení poplatků za odebírané služby, v tom horším případě oznámení, že dlužíte peníze a máte je urychleně poslat. Zákonem schválnosti je, že podobnou nevítanou korespondenci dostáváme domů v období, jak já říkám, totální finanční vyčerpanosti - nejčastěji po vánočních svátcích a po dovolených. Proto velmi dobře chápu radost své redakční kolegyně, která začátkem tohoto týdne křepčila nad výzvou, aby si vyzvedla přeplatek na nájmu. Nechápala sice, jak vůbec k podobné nečekané situaci došlo, ale ať si! Hlavně, že je na světě!

Její radost netrvala dlouho. Když následující den dorazila do práce, každému z nás náležitě předvedla, o jakou částku že to vlastně zbohatla. A světe div se! Nejmenovaná realitní společnost jí vyplatila přesně jednu korunu českou!

Říkám si jen, není v podobném případě celá zmiňovaná anabáze zbytečná? Někdo totiž musel v rámci svých pracovních úkolů napsat patřičnou písemnou výzvu. Následovalo vložení do obálky, zaplacení poštovní známky, odeslání a doručení, cesta adresáta na úřad, vypsání výdajového dokladu a vyplacení samotné jediné koruny. Ať počítám, jak počítám, tahle transakce se podle mě vskutku nevyplatila. Záleží ale zřejmě na úhlu pohledu. Pravda, ten můj je silně racionální. Existuje přinejmenším ještě jeden - úřednický. Ten by mohl celou tuto komedii vysvětlit zdůvodněním, že kdyby podobná oznámení do našich domácností nechodila, měli bychom méně pošťáků, úředníků a pokladních. A z toho by přece mohly vniknout daleko větší problémy!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.