Úklid ve schránce

20. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je jaro, čas úklidů a nových pořádků. Kontejnery po zimě svážejí ze dvorů ve městě všechen velkoobjemový odpad, takže už se můžeme zaměřit i na ten běžný. A v tom nakonec skončí taky spousta reklamních letáků, které vám kdosi do nekonečna nosí do schránky.

Jestli jste zvyklí chodit se sběrem, vadit vám to nemusí, jestli byste ovšem s reklamou ve své schránce rádi skoncovali, chceme připomenout, že v tom případě je dobré stavit se v ostravském Městském informačním centru. Za deset korun, které tak věnujete Společnosti přátel přírody, je tam k mání samolepka, která by všechny roznašeče tisku od jejich záměru zaplnit vám schránku dávkou tištěné reklamy měla odradit. Na nálepce je zelený nápis: Prosíme, nevhazujte reklamní materiály. A hned doplňme, že zákon o regulaci reklamy zakazuje šíření nevyžádané reklamy pokud adresáta obtěžuje. Z osobní zkušenosti mohu říci, že od té doby, co tuhle samolepku na schránce máme, jsme nechtěné tiskové reklamy veskrze ušetřeni. Obchodní řetězce si nás nevšímají. Jen občas se některý smělý inzerent odváží nám sdělit svou lákavou nabídku, o kterou prostě nesmíme být ochuzeni. Byli jsme například osobně srdečně pozváni na přednášku o zdraví, kde se rozdávaly kapesní nože a cestovní kabely, a kde nabízeli návod na řešení všech zdravotních problémů, a také záležitostí libida, životní energie a štěstí. Také byla ve hře úspora peněz, a mohlo to prý pomoci i domácím mazlíčkům. Přednáší lékař specialista. Malá pozornost pro každého. Kdo nevěří, tak tenhle letáček mám schovaný... Nálepky jdou v Městském informačním centru na odbyt prý docela dobře, i když zkušenosti s jejich účinností jsou různé. Na každý pád jsme vám o nich řekli. Přeji hezký jarní den.

autor: Darina Mikulenková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.