Umělecké dílo

28. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V souvislosti s Velikonocemi založili v Bruntálu novodobou tradici. Letos posedmé tam vyhlásili soutěž O nejkrásnější kraslici. Jak se dozvíte z dnešní poznámky, pro Ivana Sekaninu jde o soutěž o nanejvýš zajímavou.

0:00
/
0:00

Pošťáci v Bruntálu si mohli nohy uběhat. Do bruntálského muzea, které soutěž vyhlašuje, přišlo přes sto balíčků a v nich kraslice jedna báseň. Když si je člověk prohlédne, hned si uvědomí, jak jsou lidé šikovní a jakou mají fantazii. Jak musejí být trpěliví a precizní. A nejde jenom o dospělé, taky školáci se činili.

Do soutěže přišly kraslice vyškrabované, malované, batikované, polepované papírem, korálky, bonbóny, některé ztvárněné do podoby zvířátek. Také pštrosí vejce byla.

Ono se řekne kraslice, ale výtvarně zpracovat vajíčko, to je těžká věc. Je to malé, šišaté, křehké a neposedné. Kdysi jsem se o kraslici pokusil také. Výsledek byl nevalný. Jednu upatlanou jsem sice vyrobil, ale ty ztráty! Jistojistě vím, že jsem pak dva dny nejedl nic jiného než míchaná vejce. Pomalované bylo všechno.

Do výroby kraslic se už proto rozhodně pouštět nebudu. Od té doby ale neberu kraslici jako něco obyčejného, ale jako umělecké dílo. Vzpomněl jsem si na to opět při prohlídce výstavy v bruntálském zámku. Taková soutěž, kterou tam pořádají, je podle mého gusta. A před tím, kdo dokáže kraslici vyrobit, jednoduše smekám.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio