Univerzita to nevzdává

26. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravská univerzita se pustila do velmi zajímavého boje. Chce pro sebe získat část území po bývalé koksovně Karolina u centra Ostravy. I když je terčem pochybovačných poznámek, usiluje stále více o takzvaný kampus - tedy univerzitu se vším všudy pod jednou střechou. Má šanci?

0:00
/
0:00

O plánu Ostravské univerzity jsme vám už několikrát říkali. Velkolepý nápad za stovky miliónů korun narazil nejdříve na krčení rameny ostravských konšelů. Spekulace o tom, zda vůbec existuje teoretická naděje na akademické metry čtvereční Karoliny, vysokou školu neodradily. S podle mého názoru velmi sympatickou vervou začala vyjednávat s možnými developery. To jsou firmy, které se utkají o možnost spravovat tyto pozemky. Univerzita by ráda, aby s nějakou podobnou firmou uzavřela dohodu, podle které by škole příslušnou výměru později prodala za předem dohodnutou cenu. Ministryně školství Petra Buzková o tomto kampusu hovoří velmi diplomaticky. Je to prý zajímavé, hlavně proto, že škola chce být na jednom místě a ne roztroušena do 23 budov v Ostravě. Ale na druhou stranu tuto roztříštěnost zase tak nezatracuje. Používá slova jako "nesmírně ambiciózní" nebo "nejdražší", ale slíbila peníze na projekt. Přinejhorším na někdy.

Firmy, které se ucházejí o Karolinu, masírují novináře pozvánkami na tiskové konference a dělají všechno možné proto, aby uspěly. Boj o velkou plochu je unikátní i v evropském měřítku, protože kde všude můžete stavět nové centrum velkého města na zelené louce? A do toho veškerého byznysu vplouvá vědecky osvícená loď akademické instituce... Má jednu obrovskou smůlu a nevýhodu. Nemá v podstatě jinou možnost, jak sehnat tolik peněz, než z evropských či státních zdrojů. Ministerstvo školství ale tak bohaté není a Evropa prosazuje spíš čistě vědecké projekty než stavbu čehosi tak velkého, jako je univerzitní kampus od základů až po hromosvody.

Jistě bude zajímavé, jak si bude tato škola vést v dalších měsících. Podle mého názoru se ale nic takového na Karolině neobjeví přinejlepším do roku 2010. A to spíše jako hodně okleštěné torzo původních snů rektora a děkanů. V každém případě je dobře, že se univerzita nebojí ostrých loktů. I to je ostatně dobrou výzbrojí každého akademika.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.