Užitečná práce

25. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Byli jste někdy na jednání zastupitelstva u vás ve městě nebo na vesnici? Možná namítnete, že určitě ne, protože není nic nudnějšího. Malé obecní parlamenty jsou hojně navštěvované většinou jen tehdy, když se projednává nějaké ožehavé téma. V poznámce vám dokážeme, že někdy je kontrola práce volených zástupců opravdu užitečná.

0:00
/
0:00

V jednacím sále narazíte na zastupitele, úředníky, hosty a novináře. Veřejnost zastupuje nanejvýš nějaký ten zvědavec. Například v Opavě si ale na posledním kolotoči hlasování přišel na své, pokud samozřejmě očekával nějaké to zpestření. Projednával se totiž stav bezpečnosti ve městě a k mikrofonu přistoupil uniformovaný zástupce české policie. Zjevně byl zvyklejší na výslechy nebo komunikaci s recidivisty než řečnit do jakéhosi mikrofonu. Kamenem úrazu byl všetečný dotaz zastupitele, proč se ve zprávě píše, že trestnou činnost páchají v Opavě hlavně Rómové. Očividně více orosen se snažil vysvětlit, že kdyby napsal, že pachatelé jsou hlavně z Ostravy, že by to nebylo tak jasné. Tím ale jen přilil oleje do uštěpačného politického plamene. Trhaně prohlásil, že prostě se to přece ví, že to tak je, a tak tomu rozumí každý. Primátor pak s notnou dávkou ironického úsměvu slíbil, že to ministrovi vnitra neřekne. A teď vážně. Můžeme si myslet cokoliv, ale pokud policie nemá oficiální rómské či nerómské přehledy, neměla by něco takového ve výročních zprávách psát. Ať už je to jakkoliv, daní za srozumitelnost výpovědi pak může být zbytečné sršení jisker směrem na policejní služebny. Když skončilo policejní okénko na jednání opavského zastupitelstva, prohlásil primátor, že jsme to trochu odlehčili. S tím ovšem hostující nadstrážmistr nebo kdo to byl souhlasit jistě nemohl. Obávám se, že míra vlhkosti jeho košile by zdivočela nejeden barometr.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.