V kraji stoupla nezaměstnanost na 8,5 procenta

9. leden 2009

V Moravskoslezském kraji znovu přibylo lidí bez práce. Nezaměstnanost loni v prosinci stoupla proti listopadu o sedm desetin procentního bodu na 8,5 procenta. Mezi posledními dvěma měsíci loňského roku došlo k největšímu nárůstu lidí bez práce za posledních 14 let.

Situace na trhu práce se výrazně zhoršila, šest firem na severu Moravy oznámilo v prosinci hromadné propouštění, poptávka po nových zaměstnancích klesla téměř o čtvrtinu.

Práci hledalo 57.455 lidí, o 3602 více než v listopadu, což je nejvyšší meziměsíční nárůst za posledních deset let. Meziročně se jejich počet zvýšil o 8351. Do zaměstnání mohlo v prosinci okamžitě nastoupit 54.193 uchazečů, což je zhruba o 4130 více než v listopadu.

Mezi novými 561 uchazeči je také třiadvacetiletý Martin Loskot. "Jednoho dne přišel šéf a řekl, že začíná finanční krize a že nás bude muset propustit. Když se to dozvíte ze dne na den jako já, tak je to určitě rána. Člověk přemýšlí, co bude dělat, co v rámci svých možností může a co nemůže. A najít si práci v téhle době je velice složité," říká Martin Loskot.

V Moravskoslezském kraji zaznamenalo největší nárůst Bruntálsko, kde nezaměstnanost stoupla o 1,2 procentního bodu na 11,1 procenta. Region má v kraji druhou nejvyšší nezaměstnanost. Tradičně nejvyšší vykazuje Karvinsko, které si připsalo půlprocentní meziměsíční nárůst na 11,5 procenta.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu