V noci skončí letní čas, ručičky se posunou o hodinu zpět

29. říjen 2011

Dnes v noci se mění čas, místo středoevropského letního času se zavádí středoevropský čas, kterému se běžně říká zimní. Ve tři hodiny ráno přesuneme ručičky hodin o 60 minut zpět.

V praxi to znamená delší spánek, ale i čekání na noční spoje hromadné dopravy. V Opavě se to týká jediné linky číslo 229, která míří na vlakové nádraží. Delší dobu na zastávce tramvají, trolejbusů a autobusů mohou strávit i cestující v Ostravě.

„Tak jako každý rok, když se na podzim mění letní čas, cestující musí počítat s tím, že dojde k mírné nepravidelnosti provozu. Ale vzhledem k tomu, že nočních spojů je velmi málo, tak by to neměli nijak zvlášť pocítit. Některé spoje odjedou malinko později, některé možná načas,“ potvrzuje mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Cestování vlakem bude v souvislosti se změnou času poněkud složitější, respektive delší. Mezi druhou a třetí hodinou totiž některé vlaky zůstanou stát ve stanici. Jedná se výhradně o dálkové a mezinárodní linky.

Pasažéři stráví hodinu navíc na nádražích v Ostravě-Svinově, Bohumíně, Třinci a Českém Těšíně, upřesňuje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Nočním cestujícím doporučuje, aby si odjezdy vlaků předem ověřili v kontaktním centru nebo na infolince.

„Změna času se dotkne celkem deseti přímých nočních vlaků. Například v Ostravě-Svinově bude čekat rychlík Chopin, který jezdí z Vídně do Varšavy. V Českém Těšíně bude čekat rychlík Šírava, který směřuje z Prahy do Humenného. Pokud by totiž vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve,“ dodává mluvčí.

Pokud jde o regionální vlaky, těch se změna nijak nedotkne, protože v dané době žádné nejedou. Změna času se nedotkne ze stejného důvodů ani linek soukromého dopravce RegioJet.

Zátěž pro organismus

Přestože změny času vyvolávají diskuzi o tom, zda nejsou nebezpečné, podle odborníků zimní změna času člověku prospívá, protože ho navrací do přirozených biologických rytmů. Podle Petra Smolíka z Centra pro poruchy spánku a biorytmů hradecké Fakultní nemocnice snášíme tuto změnu lépe než přechod na letní čas, i tak ale znamená pro organismus zátěž. Problémy hrozí hlavně lidem, kteří jsou citliví na změnu doby usínání a vstávání:

„Obvykle přichází problémy s usínáním. Lidé, kteří jsou citliví, se ráno probouzejí unavení, někteří mají pocit jakési opilosti, trošku zmatenosti. Celkově ten spánek není tak kvalitní, jak by měl být. Přizpůsobení se novému času bude trvat minimálně čtrnáct dnů,“ dodává lékař.

autoři: pad , tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu