V Opavě vzniká nové muzeum v betonovém bunkru. Nadšenci už začali s úpravami

21. květen 2020 06:20

V Opavě vzniká další muzeum, které připomene válečné, ale také poválečné dějiny. Bude v jednom z opuštěných betonových bunkrů nedaleko hranice s Polskem. Právě tyto pevnosti jsou oblíbeným cílem milovníků válečné historie. V Opavě už jedno takové muzeum je a tamním nadšencům se podařilo vrátit mu podobu z roku 1938.

Opava-Milostovice. Srub OP-S 25 Trigonometr. Pavel Chráska z Klubu vojenské historie tady tráví spoustu času už řadu let. Měli tady jako první u nás hned dva pevnostní kanóny na svých původních místech. A právě to inspirovalo nadšence na opačné straně města.

Čtěte také

Zatím o poznání lehčí dveře srubu OP-S 19 v Opavě-Kateřinkách otevírá Petr Stiborský, také z Klubu vojenské historie. Zatím si tady svítíme baterkami, ale možná už brzy to tady bude vypadat jinak. I když ne přímo jako za války. Srub totiž sloužil i civilní obraně. „Tyhle bunkry dostaly na konci války hodně zabrat. Ruské houfnice tady pravou stranu bunkru dost rozstřílely, takže byl dozděný a doopravený v 80. letech,“ připomněl Stiborský.

Mělo by to být podle Petra Stiborského důstojné místo, které doplní historické využití těchto betonových pevností. „Tak jsme to chtěli obnovit, ať lidé vidí i něco jiného než jen první republiku, kdy to bylo postaveno. A taky něco jiného, než bylo třeba na jižní Moravě, kde obnovené bunkry sloužily proti imperialistickému nepříteli z Rakouska,“ dodává.

Vojenský klub usiluje o to, aby město celou stavbu odprodalo, pak se pustí s ostatními do oprav ve velkém. Zatím se jim podařilo vyvézt hromady odpadků, místo zabezpečit a dát dohromady první konkrétní plány obnovy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související