V Ostravě-Jihu se otevřely první městské jesle

1. září 2015

Nejen starší děti dnes zamířily po prázdninách opět do škol a školek, ale i dvouletí mrňousové. Právě dnes totiž v Ostravě-Jihu otevřeli první městské jesle, které jsou pod jednou střechou s mateřskou školou.

Radnice tak chce vyřešit problém maminek, které se po dvouleté mateřské vracejí do práce a nemají pro děti hlídání. Dosud byli rodiče odkázáni na soukromá zařízení, která jsou ale několikanásobně dražší.

„Ondrášek bude mít tři roky až v listopadu, takže jsem ráda, že mi ho vezmou,“ říká paní Kateřina. I tato mladá maminka se potřebuje vrátit do práce a tak malý Odra už teď nastupuje do školky. „Taky potřebuji peníze, bude mi končit mateřská, takže to uvítám,“ dodává.

Ve většině školek ale přijímají děti až od tří let, ty menší, jen když náhodou zbude místo. V Ostravě-Jihu teď zaměstnané maminky mohou využít i nově otevřené jesle, mrňousům je tu všechno přizpůsobené.

„Veškerý nábytek je koncipovaný pro malé děti. Zapsaných dětí do této třídy je patnáct a kapacita je naplněna,“ potvrzuje vedoucí Marie Skybíková.

Děti tu mohou i více odpočívat a v jídelně pořídili i nový mixér. „Hlavně maso tyto děti ještě moc nepožvýkají, tak bude jídlo pro ně speciálně připravované,“ dodává vedoucí.

S dětmi mladšími dvou let už ale v zařízení nepočítají. „Opravdu ta adaptace na prostředí a odtržení od maminky je největším problémem. Ta změna je veliká,“ upozorňuje Marie Skybíková.

O děti se bude během dne starat učitelka Markéta Kučerová: „Na děti se moc těším. Mám ráda malé děti a jsem ráda, že je tady přivítáme.“

Školné je tady srovnatelné se školkou, provoz totiž dotuje městský obvod.

autor: iha
Spustit audio