V Ostravě probíhá unikátní výstava o Janu Lucemburském

2. leden 2011

"Jan Lucemburský - Král, který létal" – tak se jmenuje unikátní výstava, která v těchto dnech láká stovky lidí do Ostravského muzea. Výstava představuje osobnost slavného českého krále a dobu, ve které žil, prostřednictvím řady nesmírně cenných exponátů - od zlatnických a uměleckořemeslných předmětů až po písemnosti, zbraně a skulptury.

Od nástupu Jana Lucemburského na český trůn uplynulo letos 700 let. Výstava je poctou panovníkovi, který se hluboce zapsal do dějin Evropy.

"Představujeme krále jako prvního rytíře Evropy, jako krále cizince a jako krále diplomata. S tím, že tyhle názvy jsou do značné míry licencí – ta sousloví jsme si vypůjčili z literatury a tvoří takovou všeobecnou představu o králi jako o bonvivánovi, světoběžníkovi, účastníkovi turnajů a velkém válečníkovi," říká hlavní autor výstavy David Majer.

Výstava se rozprostírá ve třech podlažích Ostravského muzea. Jedinečné exponáty, jejichž hodnota jde do stovek milionů korun, sem byly zapůjčeny z nejrůznějších prestižních institucí. Například s kufrem ukrývajícím Desky evangelia sv.Marka dorazil z Benátek na výstavu Andrea Biankini.

"Kufr obsahuje obal na knihu evangelií, což je kniha, která se používá při mši. Pochází z počátku 14. století, pravděpodobně z let 1315 až 1320. Je na něm vyobrazen svatý Marek, kterému svatý Petr předává pověření, aby sepsal evangelium. Je uložen v pokladnici baziliky svatého Marka v Benátkách," uvedl Biankini.

Velkým lákadlem je pro návštěvníky také skvostný Relikviář svatého Simeona z Dómské pokladnice v Cáchách, zlatem protkávaná hedvábná látka určená pro ostatky Karla Velikého nebo také kopie koruny Karla Velikého.

"Originálem této koruny byl korunován Karel IV. římským králem. Originál poté z vděčnosti věnoval bustě svatého Karla Velikého. Ten originál je nevypůjčitelný, protože se jedná o jeden z vrcholů středověkého umění. Kopie je však adekvátní náhradou, protože je z 95 % tvořena originálním materiálem," uvedl David Majer.

Římská koruna, včetně například také vzácných rukopisů nebo sedmi skulptur z dílny mistra Michelské madony, jsou nainstalovány ve speciálně vybavených a zabezpečených místnostech.

"My jsme na začátku roku revitalizovali naše výstavní prostory, a proto tady tu výstavu můžeme mít. Jsou tady skvosty, které potřebují svou teplotu, svou vlhkost a svou bezpečnost," uvádí ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Neméně zajímavá je pak část výstavy věnovaná zbroji a vojenskému umění doby Jana Lucemburského.

"Například hlaveň z muzea v Moravské Třebové je pravděpodobně jednou z nejstarších dochovaných palných zbraní evropské provenience na světě. To platí i pro části plátové zbroje nalezené v Brodku u Přerova, které jsou pravděpodobně vůbec nejstaršími takovýmito součástmi výstroje středověkého rytíře na světě," dodává historik umění David Majer.

Časům panování Jana Lucemburského - Krále, který létal, jak praví legenda, bude Ostravské muzeum patřit až do konce března.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu