V Těrlicku se stovky domů bourat nebudou

23. květen 2006

Jako ve špatném snu žili obyvatelé Těrlicka na Karvinsku, a to celých osm let. Podle plánu měla být jejich obec doslova rozpůlena rychlostní silnicí R67. Čtyřproudová komunikace vedla podle plánu přímo centrem obce. Nakonec je ale všechno jinak a zdejší zastupitelé udělali poslední krok, který tuto hrozbu odvrátil.

Podle původního plánu měly přijet bagry a srovnat se zemí stovky domů. Kvůli ochrannému pásmu kolem cesty se počítalo se zablokováním většiny obecních pozemků. To vše je ale minulostí. Těrlicko dosáhlo změny územního plánu a silnice povede o kus dál.

Silniční doprava (ilustrační foto)

Je to balvan, který nám spadl ze srdce, prohlásila starostka obce Lýdie Vašková. Zhruba tříkilometrový úsek sice zkomplikuje život části obyvatel, ale co je to, podle starostky, proti zániku všeho, co jsme vybudovali. "Jednalo by se opravdu již podruhé o obrovském zásahu do života našich občanů a naší obce. Poprvé to bylo v roce 1962, kdy zde byla vybudována Těrlická přehrada. Mnozí občané museli hledat nová obydlí a vedením trasy centrem by došlo k poškození naší krásné obce," dodala starostka.

Na jednání zastupitelstva bylo živo. Spousta lidí se přišla přesvědčit, zda špatný sen opravdu skončil. Někteří stáli u mapy s velkou červenou silnicí a říkali, že mít cokoliv takového u domu, je špatné. Ať už blízko nebo daleko. A opozice kritizovala vedení obce, že o tak choulostivé věci málo informovala. Miroslav Švábek ale nakonec ruku pro změnu územního plánu - tak jako všichni jeho kolegové - zvednul. "A rozebrat ty problémy co je trápí, pak vše projednat a schválit to," řekl.

Teď mohou projektanti začít pracovat naplno. Ministerstvo dopravy považuje tyto úseky spolu se základní spojnicí východu a západu Moravskoslezského kraje za velkou prioritu do dalších let. Takzvaný Slezský silniční kříž by měl doplnit budovanou dálnici D47 a rychlostní komunikaci R48. Těrlický příklad ukazuje, že to sice stojí roky úsilí, ale nemusí být všechno tak černé, jak to na první pohled vypadá.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu