V Těšínském divadle bude mít premiéru známá Eurydika

8. leden 2011

Dnešní večer bude v našem kraji patřit také první letošní divadelní premiéře. Česká scéna Těšínského divadla uvede hru francouzského autora Jeana Anouilha Eurydika.

Slavného francouzského dramatika Jeana Anouilha inspirovala k napsání divadelní hry stará řecká báje o Orfeu a Eurydice. Příběh o velké lásce, nečekané smrti milované ženy a snaze vrátit ji zpět na Zem, příběh o touze a naději i marnosti a žalu.

„Je to věčné téma. Ten základní příběh je paralelou toho historického příběhu. Prostě setká se mladý muzikant v jedné nádražní restauraci s mladou dívkou, která začíná v hereckém souboru a na první pohled vznikne láska. A stejně jako v tom antickém příběhu, tak i tady Eurydika umírá. A i tady je kopie toho historického příběhu, akorát trošku transformovaná,“ říká dramaturg Ivan Misař.

Navíc, i když jde o příběh prastarý a i samotné hře je už sedmdesát let, působí drama velmi současně a podle hostujícího režiséra Františka Laurina je pro publikum přitažlivé.

„Je to překrásná hra jednoho z největších světových autorů, který napsal více než 30 her. Zpracoval celou řadu klasických témat a myslím, že je to v podstatě moderní konverzační komedie, která má právě ten přesah do jistých surrealistických vizí,“ dodává Laurin.

Vedle dramaturga Ivana Misaře na představení hudebně spolupracoval Milan Jíra, kostýmy a scénu navrhla Marta Roszkopfová. Kulisy jsou velmi civilní.

V Těšínském divadle se v roli Eurydiky představí Jana Ondrušková, Orfea hraje Ondřej Frydrych.

Drama Eurydika bude mít v Těšínském divadle v Českém Těšíně premiéru dnes o půl šesté večer. V první repríze uvidí inscenaci diváci příští týden v úterý, kdy bude soubor české scény divadla hostovat v Havířově.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu