Válečná munice

6. červenec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Okolí hrabyňských kopců a část opavského okresu má v celé České republice výjimečné postavení. Není dne, abychom z policejních hlášení nedostali zprávu, že tady někdo našel nevybuchlou munici z druhé světové války. Přesto se ale čas od času dočteme nějakou pozoruhodnou informaci, která je i tady raritou.


0:00
/
0:00

To, co je jinde absolutní kuriozitou, s tím žijí lidé na území někdejší Ostravské operace zcela běžně. Granáty, dělostřelecké náboje, munice. Přitom někdy nemusíte ani hloubit nějaké jámy, stačí poodhrnout zeminu a už musí přikvačit policejní pyrotechnik.

Vzpomínám si, jak mě starosta obce Bělá na Hlučínsku Karel Krupa kdysi vyprávěl neuvěřitelný příběh pána, který našel desítky let starou minu, a velmi svérázně se vypořádal se svou občanskou povinností. Vzal bombu do tašky, naložil ji na zadní sedadlo své stařičké stodvacítky a s explozivním nákladem se dokodrcal až na policejní služebnu. Škoda, že jsem tehdy neviděl výraz pana poručíka, když se o parkující škodovce u vchodu dozvěděl.

No a teď přišla další podobná zprávička. Na hlučínskou policejní služebnu přišel pán s dvěma igelitkami a jakoby nic prohlásil, že v nich jsou dělostřelecká mina, čtyři granáty, jeden dokonce protipancéřový a nějaké náboje. Úžas vystřídalo zděšení. Skutečně to v igelitkách bylo. Pyrotechnici později oroseným hlučínským ochráncům zákona řekli, že naštěstí nikde nenašli trhavinu.

V těchto případech opravdu stojí za to volat tísňovou telefonní linku, protože by bylo skutečně hloupou smrtí nechat se rozmetat válečnou minou. Takže během letních procházek, houbaření, nebo zemědělských pracích bychom si na 112 a nebo 158 občas mohli vzpomenout.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.