Večerní procházka

10. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pravidelné procházky jsou tím nejlepším a nejjednodušším, co můžeme udělat pro naše zdraví, shodují se lékaři. Občas si při nich ale všímáme věcí, které nás mohou minimálně zarazit.

0:00
/
0:00

Pohled na hvězdou oblohu je jedním z nejzajímavějších pohledů vůbec. Člověk by si při něm měl uvědomit, jaká je jeho důležitost tady na Zemi. V jakém poměru je k nespočtu světélek, které jsou v nepředstavitelné vzdálenosti od něho hvězdami a planetami.

Málo se večer díváme na hvězdy. Chybí nám pokora. Možná si říkáte, že to dnes zní až směšně. Vypadá to ale, že naposledy se bude smát někdo jiný, člověk jistě ne. Ponese totiž důsledky znečišťovaného prostředí v podobě změny klimatu. Mocní na zeměkouli začínají pomalu brát varování vědců vážně. To je ale tak všechno. Lidské sebevědomí a orientace na maximální zisk v co nejkratší možné době jsou tak vysoké, že otupují náš pud sebezáchovy.

To všechno mě napadlo, když jsem se včera večer procházel okrajovou částí města. Můj pohled padl na příkop plný odpadků nejrůznějšího druhu. Starý textil, pneumatiky, stavební suť, domovní odpad ba i nábytek. Ten jsem spatřil v něčem, co snad kdysi bývalo říčkou. Mezi příkopem a chodníkem, ale i na něm, jsem nacházel vizitky lidí, které jakoby říkaly - podívejte jak velké mám zvíře a jak dobře ho krmím! A při tomto fekálním slalomu jsem si musel dávat dobrý pozor na to, abych se neocitl o patro níž - v kanalizaci.

Dokud Lidstvo nepochopí, že i příkopy jsou součástí prostoru našeho života, budou to smutné procházky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.