Velká rekonstrukce

3. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé, kteří přijíždějí do Ostravy po letech, často říkají, že se město hodně změnilo. Jeho obyvatelé proměny tak intenzivně nevnímají, spíše si uvědomují, že jsou neustále rozkopané ulice a rozestavěné budovy. Čeká nás zase pár měsíců, kdy se budeme při cestě do centra města obrnit trpělivostí.

0:00
/
0:00

Ostravské náměstí Tomáše Garriqua Masaryka čeká velká rekonstrukce. Začne se už za několik dní. V samotném centru města se toho v posledních letech dělo a děje docela dost. Vlastně nemáte šanci se projít, abyste nenarazili na nějakou tu díru nebo plot, za kterým pracují řemeslníci. Je to úžasné sledovat, jak se podoba středu Ostravy mění. Nedá se ale říct, že je to rozhodně k lepšímu. Třeba výsledek rekonstrukce Poštovní ulice a Husova sadu je pro mě úžasný. S několika přáteli se dokonce shodujeme v tom, že jde teď o jednu z nejkrásnějších částí města. Opravy na ulicích Zámecká a 28. října mě už tolik nenadchly. Mám takový pocit, jako by radní nevěděli, co udělali před časem v jiné části. Když se postavíte na roh Poštovní a Zámecké, dojde vám to. Zatímco jedni stavitelé použili historizujících lamp, ti druzí pak šli do moderního osvětlení. Takový malý kocourkov. Uvidíme, co bude na Masarykově náměstí, doufám jen, že architekti, kteří jeho novou podobu vymysleli, se zajímali také o to, co už udělali jiní. A dokonce to předpokládám. Koneckonců rekonstrukce hlavního náměstí se ujmou ti, kteří mají na svědomí Poštovní.

Radní si chtějí s pracemi pospíšit, slibují, že to hlavní bude hotové do konce roku. Těch pár měsíců překážkové dráhy snad my všichni, kteří do centra musíme, přežijeme. Takže dámy, doporučení pro vás: zapomeňte na podpatky! Raději volte turistickou obuv jako páni. Vy, milí obchodníci, počítejte s tím, že příliš velké obraty mít nebude. Naopak se vám bude hodit větší zásoba kýblů, hadrů a čistících prostředků. Pro prodavače pořiďte nějaký ten respirátor a modré pracovní pláště. Ale nezoufejte, snad už bude po letech klid. Žádný další kolektor nehrozí a nová podoba náměstí snad nějakou tu dobu také vydrží. Ostatně, čeká vás odměna, třeba se na novou fontánu bude chodit dívat tolik lidí, že centrum konečně ožije, a vy budete konečně pořádně vydělávat.

autor: mik
Spustit audio